Prioriteti: Gondole iz Vikend naselja i Jošaničke banje (SKICE)
21.9.2021. | 14:26 -> 9.10. | 02:38 | Investicije | KOMENTARI (71)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon uspešno završenog kapitalnog projekta izgradnje gondole iz Brzeća, JP "Skijališta Srbije“ startuju sa izradom studija opravdanosti i tehničkih dokumentacija potrebnih za sagledavanja daljeg razvoja ski centra Kopaonik. Kao osnovni prepoznati problem predstavlja povezivanje Vikend naselja Treska sa ski centrom Kopaonik, a dugoročno i povezivanje turističkog centra iz pravca Jošaničke banje, kao i dalje širenje novih ski staza i žičare iz pravca Suvog rudišta ka potezu Treske.

Osnovni planski osnov za izradu navedenih projekata nalazi se u Prostornom planu područja posebne namene za Nacionalni park Kopaonik, a studijama je potrebno odrediti prostornu, ekološku, društvenu, finansijsku, tržišnu i ekonomsku opravdanost realizacije. Kroz studije će se odrediti jasna preporuka i definicija narednih koraka u realizaciji projekta kroz pregled planiranih ulaganja. 

Gondola od Vikend naselja Treska do Suvog Rudišta

Vikend naselje na Kopaoniku je nastalo kršenjem odredbi svih dosadašnjih prostornih planova Nacionalnog parka Kopaonik. Budući da je obim izgradnje oko deset puta veći od planiranog, regulisanje vertikalnog transporta skijaša predstavlja prioritet, kako bi se rasteretio saobraćaj u centru Kopaonika. Prostornim planom iz 2016. godine, definisane su dve trasa godnole iz Vikend naselja. Analiziraće se mogućnost izrade i kombinovanja delova trasa i izabraće se opravdanija i optimalnija trasa uz izradu idejnog rešenja i mikrolokacije za polaznu stanicu, sve međustanice i izlaznu stanicu. 

Obzirom na kompleksnost projekta, ostavlja se mogućnost i fazne izgradnje, te će se projekat bazirati na fazi 1 (potez od Međustanice 1 do Međustanice 2 pa sve do izlazne stanice). Takođe, izradiće se i odgovarajuće rešenje za ski stazu koju je potrebno izgraditi zajedno sa  instalacijom faze 1 gondole.

Na lokaciji Međustanice 1 predviđena je garaža za parkiranje sa minimalno  350  vozila, kao i pristupni put koji će biti veza do regionalnog puta.

Gondola iz pravca Jošaničke banje do ski centra Kopaonik

Kada govorimo o razvoju ski centra Kopaonik, gondola iz pravca Jošaničke banje spada u dugoročne planove, te se za sada razmatra izrada generalnog projekata i prethodne studije opravdanosti. 

Orijentaciona dužina trase gondole je između 10km i 11km. Prostornim planom za Kopaonik, predviđena polazna stanica gondole je u Jošaničkoj banji (570 mnv), međustanica 1 na lokaciji Kokorovac (1050 mnv), a izlazna stanica na Banjskom Vučku (1714 mnv). Dalje prema Velikoj Gobelji (1934 mnv) predviđena su 4 lifta, međutim nije isključeno da i taj deo pokrije trasa gondole, te bi Banjski Vučak postao međustanica 2.

Obzirom da je veliki deo Banjskog Kopaonika u prvoj kategoriji zaštite NP Kopaonik, trasa ni u jednom trenutku ne može da prođe kroz prvi stepen zaštite. Za delove trase koji prolaze kroz drugi stepen režima zaštite, mora se voditi računa da se uticaj potrebnih radova svede na minimalnu meru. Da bi se izbegao prvi stepen zaštite, jedina moguća pozicija za izlaznu stanicu gondole je Velika Gobelja.

Ako studije opravdanosti daju zeleno svetlo za ove projekte, tek onda sledi izrada tehničke dokumentacije i potraga za izvorom finansiranja, kao i pribavljanje svih potrebnih dozvola od Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik i Ministarstva građevine.

Pročitajte još: