Ski staze uz gondolu Brzeće - Mali Karaman
Staze i žičare | KOMENTARI (5)


Tip žičare: Isklopiva kabinska žičara Leitner
Vrsta staze: 15, 15a
Dužina: 3745m
Visinska razlika: 844m
Vreme vožnje: 12,5 min

Gondola se sastoji od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga - 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz nekadašnje Bele reke 2 - 1863 mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom budućeg ski restorana (1918 mnv).

Važno je napomenuti da svaka važeća ski karta u ski centru Kopaonik, važi i za vožnju novom gondolom (osim ski karte za pojedinačnu vožnju koje imaju posebnu cenu za gondolu). Na početnoj stanici gondole nalazi se i prodajno mesto za ski karte kao i pickup box za preuzimanje već kupljenih ski karti preko web shopa.

Cene ski karti za pojedinačnu panoramsku vožnju za odrasle su 1000 RSD, za decu 600 RSD, a za seniore 800 RSD.
 
Gondola poseduje 28 stubova i 74 kabine (111 maksimalni kapacitet). Trasirana je duž nekadašnjih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.

Ski staza 15 (Bela reka 1), ukupne dužine 1.887 metara i prosečne širine 20 metara, spada u lake staze. Zbog svoje male nadmorske visine, bez veštačkog osnežavanja, osuđena je na mali broj skijaških dana.

Ski staza 15a (Bela reka 2), ukupne dužine 1.540 metara i prosečne širine 41.7 metara, spada u veoma teške staze i preporučuje se isključivo dobrim skijašima. Zbog svog položaja i zbog neočišćenosti same trase staze, osuđena je takođe na mali broj skijaških dana. Staza je u gornjem delu veoma široka i fantastična za skijanje, međutim problem dolazi u delu zvanom levak, koji je izuzetno strm i južno orjentisan, sve do mesta Kamarište, gde se i nalazi međustanica 2.

Povrh svega toga, skijanje ovom stazom predstavlja nezaboravan užitak, kako zbog same staze, tako i zbog predivnog pogleda na južnu Srbiju. Na stazu 15a se nastavlja staza 15 kojom se stiže do samog Brzeća. Ukupna dužina obe staze je oko 3.5km, a visinska razlika skoro 900m.

Sa vrha staze 15a se spuštaju tri prečice, jedna prema polaznoj stanici Gvozdca, druga prema polaznoj stanici Kneževskih bara, a treća koja nikada nije bila u funkciji, prema stazi Struga.

Do staze se stiže sa vrha Mali karaman, grebenom preko vrha Ledenice gde ima sitnih padova i uzbrdica tako da je potrebno u proseku 15tak minuta hoda na skijama. Izgradnjom gondole, sada se taj deo može preskočiti, vožnjom od Malog karamana do međustanice 2.

Za ski sezonu 2022/2023. najavljeno je čišćenje i uređenje staza 15 i 15a, kao i izgradnja nove lakse staze 15b, koja će biti trasirana u "ogledalu" staze 15a. Takođe, sve tri staze će biti veštački osnežene.




Pogledajte satelitski snimak i lokaciju