Skijaško trčanje Kopaonik - Zapostavljena vrsta aktivnosti i sporta
Staze i žičare | KOMENTARI (5)


Skijaško trčanje, kros-kantri skijanje ili nordijsko skijanje je sport koji kombinuje veštine skijanja, planinarenja i klizanja. Vrlo je pogodan za potpune početnike u bilo kojim sportovima na snegu. Skije su duže, lakše i uže i vrlo malo vremena je potrebno da bi se ovladalo osnovnim veštinama. Poznato je kao jedna od najzdravijih aktivnosti uopšte. Mogu ga upražnjavati svi, od 7 do 77 godina. Velika aerobna aktivnost, brzo mršavljenje i velika kalorijska potrošnja su karakteristika ove aktivnosti i sporta.

U Severnoj Evropi je nekada ova vrsta kretanja bila normalan vid saobraćaja i transporta. Danas je to aktivnost koja nudi fantastičnu slobodu. Prednosti skijaškog trčanja su velike, ne samo da se brzo nauči već je to i jedan od najboljih treninga koje ljudski organizam sebi može priuštiti. Ovaj sport je dostupan svim uzrastima i nivoima kondicije, rekreativcima i onima koji vole intezivan trening. Manji je uticaj  na životnu sredinu i nije potrebna  infrastruktura. Zdravstveni efekti su ogromni, a rizici po organizam smanjeni na minimum. Kros-kantri skijanje koristi celo telo. Nijedna mišićna grupa nije prenaglašena i rad može trajati satima bez prevelikog umora. Nema velikog rizika za povrede zglobova i mišića. Svaki mišić je meta i telo sagoreva velike količine energije, nekada i duplo više nego pri običnom skijanju. Kros-kantri skijanje je mnogo lakše naučiti u poredjenju sa ostalim zimskim sportovima.Već  sa samo nekoliko časova moći ćete da uživate i trenirate u prirodi i na čistom vazduhu. Skijaško trčanje je odlican oblik aktivnosti za poboljšanje kondicije i  zdravstvenog stanja organizma generalno.

Prednosti nordijskog skijanja:

Dobijate trening celog tela. Nordijsko skijanje kombinuje donji i gornji deo tela u radu i kretanju. Skoro ceo lokomotorni aparat koristite pri kretanju. Čak i mišići koji se na prvi pogled ne koriste su uključeni u održavanje ravnoteže i koordinacije tela. U poređenju sa recimo trčanjem, manje se opterećuju zglobovi i koštani aparat koji će biti u mogućnosti da i u poznim godinama izdrži adekvatan napor. Vrlo je mali opseg pokreta u zglobovima, tako da će se rizik za povrede svesti na sam minimum. Skijaško trčanje pogađa svaki mišić i bezmalo svaku tačku na telu. Uz ovakav efikasan individualni trening i fizičku aktivnost osposobićete telo za mnoštvo drugih sportova.

Doprinosi mršavljenju i sagoreva mnogo kalorija. Organizam pri boravku na svežem vazduhu maksimalno koristi dostupan kiseonik i lipoliza, topljenje masnih naslaga je sa visokim koeficijentom dominantna. Nordijsko skijanje sagoreva više kalorija nego bilo koji drugi oblik sporta i vežbanja. U energičnom treningu to može biti 1150 - 1600 kalorija po satu. Uostalom, pogledajte kros-kantri trkače i shvatićete da svi imaju vrlo mali procenat masti i da je njihov organizam mršavljenjem doveden do optimuma. Treba istaći da se potrošnja kalorija nastavlja i nakon završetka aktivnosti.

Poboljšava kardiovaskularni sistem i zdravlje. Skijaško trčanje je odličan aerobni trening i zato jer nijedna mišićna grupa nije prenaglašeno aktivna, aktivnost može da se održi satima. Održavanje povišenog pulsa tokom vežbanja  može da ojača i poboljša kapacitete vašeg srca da efikasno i efektivno pumpa krv. Ovo će vam omogućiti da budete za oko 50% spremniji u odnosu na fizička lica koja su fit. Sama specifična kondicija i snaga srčanog mišića će već posle pola meseca aktivnosti značajno porasti. Kada govorimo o zdravlju pluća treba istaći da će se kapacitet poboljšati i da to mogu najbolje da osete ljudi koji uopšte nisu u kondiciji, a takođe i oni koji puše dosta cigareta. Sama aktivnost će ih možda naterati da ostave iste i da se posvete zdravom načinu života.
 
Socijalni aspekt. Ono promoviše društveni angažman. Kros-kantri skijanje se lako uči. Mogu ga upražnjavati i deca i starije osobe vrlo bezbedno. To je idealan sport za porodicu i prijatelje i omogućiće im da uživaju zajedno.

Pomaže da se oslobodite stresa. Boravak na snegu i u prirodi će vas opustiti, pomoći vam da ostavite stres iza sebe i dati vam obnovljeni osećaj smirenosti kada se vratite na posao i nastavite sa svojim svakodnevnim obavezama. Imaćete povišene nivoe endorfina i serotonina i zaboravićete na energetske napitke ili čokolade da bi povratili raspoloženje. Možda ćete kada izađete na sneg ili stazu biti nervozni, prgavi ili manje raspoloženi ali budite uvereni da kada se vratite nako nekoliko časova aktivnosti  taj osećaj će biti sasvim suprotan.Imaćete veliki osmeh na licu. Pozitivne energije ćete imati na pretek. Prednosti i uticaj na mentalno zdravlje su velike.

Poboljšava ravnotežu. Ova osobina koja će napredovati sa upražnjavanjem ovog sporta se posebno ističe kod dece i u periodu puberteta i kod starijih osoba. Balans je vrlo bitna stvar u svakodnevnom životu, a mi ćemo ga na ovaj način znatno unaprediti.

Omogućava vezu sa prirodom. Skijaško trčanje je vrlo prijatan način da uživate u prirodi po sunčanom vremenu i u razgovoru sa prijateljima ili decom ili unucima shvatite i objasnite im koliko je očuvanje biodiverziteta značajno za naše planine i našu zemlju. Ekologija mora biti na prvom mestu.

Bavite se ovim sportom i imaćete velike koristi i po um i po vaše telo.

U ski centru Kopaonik, staza za skijaško trčanje se nalazi na lokaciji izmedju Karaman grebena i Malog Karamana i dužine je 5 km. Druge staze su na lokaciji Crvene bare. One se nalaze preko puta Konaka između 1.788m  i 1713m nadmorske visine. Idealni uslovi i za rekreativce i za profesionalce. Staze su dužine 3,5 km  i 10 km.

Za infoKOP: Marko Aleksandrić