Pešačka tura "Semeteško jezero"
Pešačke ture | KOMENTARI (4)


Trajanje pešačke ture 8-10 sati sa usponom oko 850m, stepen težine: teža, duga tura. Semeteško jezero nalazi se na 900m n.v., u ataru sela Semeteš ispod visa "Čukara". Kružnog je oblika, prečnika 60 metara i dubine do 4 metra. Vodu dobija iz dva izvora iznad jezera. Temperatura vode je 10°C (prosečna), u julu i avgustu do 20°C.

Na jezeru su se formirala tzv. "ploveća ostrva" na kojima ima rastinja (velikog drveća). Prilikom duvanja vetra, ostrva se kreću po jezeru, što predstavlja atrakciju posetiocima jezera (vožnja po jezeru).

Jezero je poribljeno a "starosedeoci" su tritoni. Triton - vrsta repatih vodozemaca iz porodice salamandara sa slabo razvijenim nogama. Naši izrazi: vodenjak i daždevnjak (endemska vrsta faune).

Iznad Semeteškog jezera između brda "Orlovca" (1149 mnm) i Gornjeg brda (941mnm) u uvalama, nalaze se dva urvinska jezera, obrasla trskom (na 1030 i 1050m n/v). Ova mala jezerca mogu se obići iz smera Raskrsnice, jer se nalaze pored markirane staze.

Do Semeteškog jezera može se doći pešačenjem, koristeći markiranu stazu planinarske transverzale "Josif Pančić".

Od centra naselja konaci "Sunčani vrhovi", obeleženom stazom doći do Jablanove ravni, gde je kontrolna tačka 6 (KT-6) planinarske transverzale "Josif Pančić". Od centra do Jablanove ravni (KT-6), potrebno je oko 120 minuta običnog - laganog hoda.

Od Jablanove ravni (KT-6) odvaja se markirana staza prema zapadu (levo), dolinom Barske reke, pored rudnika "Suva ruda", stiže se za 120 minuta (od KT-6) do Semeteškog jezera.

Do Semeteškog jezera može se stići (pešice) koristeći markiranu stazu planinarske transverzale, od centra do Jablanove ravni (1400m KT-6), a odavde produžiti u pravcu severa preko Hajdučke česme do Raskrsnice (1514m). Ovde se nalaze usamljene krupne kamene stene, a na jednoj od njih je spomen ploča iz NOB-a i kontrolna tačka 7 (KT-7).

 

Sa ovog mesta odvaja se markirana staza koja vodi kroz dolinu u smeru jugo-jugozapada i za nepunih dva sata pešačenja dolazi se do Semeteškog jezera. Od Jablanove ravni (KT-7) do raskrsnice potrebno je oko 120 minuta.

Povratak od Semeteškog jezera moguć je istim putem do centra (obe varijante - pešice) ili pešice do sela Lisina (oko sat vremena), a odatle autobusom redovne linije Rudnica-Kopaonik do centra naselja.

Pešačka tura je duga, pa iziskuje dobru fizičku kondiciju i odgovarajuću obuću i odeću - obavezno poneti kartu Kopaonika i kompas (busolu).

Pogledajte još:


* Mapu koristite na spostvenu odgovornost. Nismo odgovorni za stanje pešačke staze kao i za njenu tačnost. Pre polaska informišite se o pešačkoj turi u Nacionalnom parku. Radi svoje bezbednosti, molimo vas da koriste usluge profesionalniih vodiča iz Nacionalnog parka Kopaonik.