Downhill Skateboarding - Prava poslastica za adrenalinske zavisnike
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (7)


Adrenalinski zavisnici koju su probali dobar deo postojećih ekstremnih sportova slažu se u jednom, da im ni jedan sport ne zadrži toliku pažnju kao longboard. Zašto? Zato što je to prava adrenalinska poslastica!  
 
Longboard se koristiti za različite vrste saktebordinga (dancing, kruz, slalom i downhill) ali može poslužiti i kao klasično prevozno sredstvo. Koja je suštinska razlika između skejta i longboarda? U odnosu na skejt, longboard ima dužu dasku i veće točkove. Usled toga dosta je stabilniji te se postižu i veće brzine.

Obzirom na samu prirodu sporta, pored longboard-a, za downhill vožnju je obavezna i zaštitna oprema. Osnovnim paketom zaštite smatraju se kaciga, rukavice za slajd i štitnici za kolena i laktove.

Downhill skateboarding je za mnoge najuzbudljiviji i najopasniji način vožnje longboard-a, upravo zato što se za kratko vreme postižu velike brzine. To je jedan od glavnih razloga zašto većina adrenalinskih zavisnika mora da proba baš ovaj sport! Naravno treba voditi računa, jer upravo zbog velikih brzina, kočenje predstavlja glavni problem. Postoje različiti načini kočenja ali je najpopularniji slajding.

Ovaj vid ekstremne avanture ne bi postojao bez dobre nizbrdice na otvorenom putu, a Kopaonik je pravo mesto za tako nešto. Dobar nagib, velika širina puta i kvalitetan asfalt su idealni su uslovi da Kopaonik jednog dana postane domaćin raznih trka i tako upotpuni svoj turistički sadržaj u letnjim mesecima.

Za razliku od razvijenih zemalja zapada gde je ovaj sport jako popularan, kod nas je sve još uvek u povoju. Međutim, sve više i više ljudi pokazuje interesovanje, naročito sportisti koji se bave sličnim ekstremnim sportovima.

Kako je izgledala downhill vožnja Lazara Ćurkovića na kopaoničkim nizbrdicama od Vikend naselja ka Raškoj, možete pogledati na fotografijama i video snimku koji se nalaze u prilogu: