Recenzija skijališta Kopaonik
26.10.2015. | 05:51 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (24)


Kopaonik, najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1934 m), Karaman Vučak (1936 m), Suvo Rudište (1976 m) i Pančicev vrh (2017 m).

Do Kopaonika se može stići iz više pravaca. Preko Jošaničke banje, Brzeća i Rudnice. Sva tri pravca su dobrog kvaliteta i redovno se čiste. Put preko Brzeća najčešće koriste gosti koji putuju autoputem Beograd - Niš i na njemu se nalazi jedna od najtežih deonica Jaram - Rendara. Prilaze preko Jošaničke Banje i Rudnice upotrebljavaju gosti koji dolaze Ibarskom magistralom i oba prilaza su nešto pristupačnija. Možda najmanje korišćen prilaz preko Rudnice je i najkraći i najpitomiji put jer je trasiran južnom stranom planine.

Bilo kojim pravcem da dolazite preporučujemo vam obavezno korišćenje zimske opreme i zimskih pneumatika. Lokalno stanovništvo nudi montiranje lanaca za 500 dinara na svim prilazima Kopaoniku. Naoružajte se strpljenjem i vozite oprezno.

Dolaskom na Kopaonik prvu novinu koju uočavate je postojanje parkinga koji se plaća 200 dinara na dan. Naravno tu su i neizbežni „lopatari“ koji nude svoje usluge i koji generalno ostavljaju loš prvi kontakt sa planinom. Naša preporuka je da platite parking i ostavite vaš auto na sigurno mesto bez nepotrebnog nerviranja. Iskreno se nadamo da će se od sledeće godine na još dosta mesta naplaćivati uređen i čišćen parking i da ćemo svi sa zadovoljstvom ostaviti 1400 dinara za sedmodnevno sigurno parkiranje.

Ono što i dalje fali, a što je nadležnost opštine Raška, je parking na lokaciji polazne stanice žičare Sunčana dolina čime bi se neuporedivo rasteretio centar Kopaonika vozilima gostiju koji su smešteni u Vikend naselju. Početna stanica Sunčane doline je sada na samom putu udaljena  1km od prvih objekata u Vikend naselju. Takođe, već drugu godinu za redom apelujemo na nadležne da razmisle o ideji uvođenja ski autobusa od Vikend naselja do Gobelje čime bi se takođe rasteretio centar Kopaonika ali i podstaklo ravnomerno popunjavanje skijališta posebno prema Gobelji obzirom da se na četvorosed dolazi korišćenjem dva tanjira i dva pomoćna ski lifta koji imaju dosta manju propusnu moć.

Put preko Jošaničke banje
Skijalište ski centra Kopaonik je u poslednjih 8 godina ulaganjem države postalo najbolji primer kako se može i u Srbiji napraviti kvalitetan iskorak prema evropskim standardima. Odgovorno tvrdimo da danas skijalište najžešće kritikuju samo oni koji verovatno nikada nisu videli strane ski centre. Ne želimo da budemo pogrešno protumačeni ima još dosta stvari koje se mogu poboljšati i koje ćemo u ovom tekstu navesti, ali generalni utisak je da je skijalište Kopaonik rame uz rame sa Evropskim ski centrima. Naravno kada kažemo rame uz rame mislimo na organizaciju i tehničku opremljenost skijališta, a ne na prirodne odlike, visinu ski centra, dužinu staza, visinske razlike i neke stvari koje jednostavno ne možemo promeniti. Priroda nam je podarila planinu takvu kakva je i iz nje svi zajedno moramo izvući maksimum.

Zaštitana ograda
Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1100-2017mnv i raspolaže sa 24 instalacije koje mogu na sat prevesti i preko 30 000 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 62 km alpskih i 12 km nordijskih staza. Prošle godine Skijališta su dobila i homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za tri staze u ski centru Kopaonik, koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To će omogućiti organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Gost koji je zadnji put pre 8 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi ni prepoznao dobar deo skijališta. Napravljeno je 10 novih instalacija, prosečeno 12 novih staza a dobar deo i proširen. Adaptirana i povećana postojeća akumulacija za vodu na Malom karamanu i izgrađene su dve nove na Krčmaru i u Crvenim Barama. Postavljeno je 315 lansera i topova na sve staze osim Belih reke.

Novi putokazi
Obeležavanje i signalizacija su nekad bili najveća boljka Kopaonika što je uzrokovalo mnoga gubljenja i povrede na planini. Slobodno možemo reći da danas Kopaonik ima odličnu signalizaciju i obeleženo skijalište verovatno bolje od velikog broja evropskih ski centara što su nam i u razgovoru potvrdili pripadnici Gorske službe spasavanja koji imaju daleko manje intervencija vezanih za gubljenje skijaša. Na većini kritičnih i opasnih mesta postavljene su zaštitne mreže i strunjače a, u cilju povećanja bezbednosti, uređena je i oblast gde je moguće koristiti motorne sanke. Upoređujući sa drugim centrima čini se da se možda čak i previše gledalo na bezbednost ako je to uopšte i moguće. Kopaonik je jedan od retkih centara koji uz kupovinu ski passa nudi i potpunu zdravstvenu zaštitu u kliničkom centru Srbije (KBC), uslugu GSS i osiguranje skijaša u slučaju povrede. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, po potrebi Kliničkog centra, pruža uslugu prevoza povređenih skijaša i helikopterom. Na mestima gde vetar odnosi sneg postavljen je veliki broj drvenih snegobrana koji su se ove zime, u uslovima velikih snežnih padavina i vetra, pokazali u pravom svetlu (Gobelja, Pančić...). Takođe svake godine je primetan kvalitativni skok u kulturi, ophođenju i manirima radnika skijališta. Ono što je nekad bilo nezamislivo sada je stvarnost. Čiste se korpe pre sedanja skijaša, u slučaju lošeg vremena, ako nema skijaša, iste se odmah okreću, radnici su neuporedivo ljubazniji i uvek su na usluzi dodjući popularne tanjire i sidra. Ono na šta bi više trebalo obratiti pažnju je kako bolje organizovati redove i popunjenost korpi.

Novi snegobrani
Veštačko osnežavanje je svoj potencijal pokazalo tokom prošle sezone u uslovima ekstremno niskih snežnih padavina. Međutim, sasvim je jasno da navedene tri akumulacije nisu dovoljne za osnežavanje staza u uslovima malih snežnih padavina što se i pokazalo na početku ove zimske sezone. Nedostatak vode sprečio je da dobar deo skijališta proradi na vreme. Treba biti realan i sagledati činjenicu da je Kopaoniku potrebno još akumulacija. Time bismo omogućili da početak rada celog skijališta bude znatno ranije. Dakle, potrebno je rešiti problem kako kvalitetno snabdeti dovoljnom količinom vode celo skijalište. Mnoge danas normalne stvari su nekada izgledale kao naučna fantastika, a danas su realno stanje na Kopaoniku. Zašto onda i ne očekivati da se u nekoj od narednih sezona ne skijamo od novembra do maja?

Veštačko onežavanje
Uređivanje staza je zadnjih sezona podignuto na znatno viši nivo. Radnici Skijališta su slati na obuke u strane ski centre, a Skijališta su nabavila i nove tabače uključujući i tabač sa vitlom za najstrmije staze. Kombinacijom veštačkog i prirodnog snega i antierozivnim letnjim radovima uređenje staza je izuzetno dobro. Treba naglasiti da u lošim vremenskim uslovima (visoke temperature i južni vetar) i na visinama ispod 2000 mnv održati ceo dan kvalitetno stazu sa velikim protokom skijaša je praktično nemoguće.

Jedini način je naći modalitete kako celo skijalište ravnomerno opteretiti. Činjenica je da skoro 50% vožnji u ski centru Kopaonik otpada na Karaman greben. Tu se vraćamo na početak priče i izgradnju parkinga kod Sunčane doline, uvođenje ski busa Vikend naselje - Gobelja kao i u perspektivi izgradnju gondole iz Brzeća. Iskreno se nadamo da će ideja o finansiranju 50% država i 50% opština Brus i hotelijeri iz Brzeća što pre zaživeti.
 

Staza Crvena Duboka
 
Crvena duboka
Na desnoj stazi uz žičaru Krst, izgrađen je moderan Snow Park. Time je Kopaonik sa još jednom stavkom pridružio modernim evropskim ski centrima. Ako u prespektivi bude izgrađen i half pipe, Kopaonik će imati mogućnost za održavanje i najprestižnijh takmičenja u ekstremnim sportovima. Dolina sportova je dobila osvetljenje i kvalitetno klizalište što je još jedan plus u raznovrsnosti ponude Kopaonika.
 

Snow park
 
Da Skijališta Srbije osluškuju želje i naprednih skijaša govori i činjenica da je prvi put posle 1994. godine puštena u rad i žičara Ledenice. Čim su se stvorili vremenski uslovi kvalitetno se tabaju i Bela reka, Gvozdac, Krčmar i Gobelja. Na vrhu Gvozdca postavljen je i pomoćni ski lift kako bi se što lakše omogućilo izvlačenje skijaša sa staze. Od sezone 2012/2013. nabavljen je i obećani tabač sa vitlom, kao deo mehanizacije za uređenje staza, što dodatno utiče i na ovako zavidan kvalitet strmih staza.
 

Staza Ledenice prvi put u funkciji posle 1994. godine
 
Tokom sezone 2011/2012 prvi put je puštena u rad i Sunčana dolina. Izgradnjom još dve staze uz žičaru nastavljeno je sa pozitivnim trendom pri izgradnji Gobelje da se uz jednu žičaru pravi veći broj staza. Tako danas Gobelja ima šest staza, a Sunčana dolina tri. Sve to daje sasvim novu dimenziju skijanja na Kopaoniku.
 

Dve nove staze uz žičaru Sunčana dolina
 
Prvi put u istoriji skijanja na Kopaoniku skijalište u terminima velike posećenosti počinje sa radom pola sata ranije (od 8:30h do 16:30) i prvi put su uvedeni popusti na grupne ski karte (10%) kao i popust od 15% u promotivnim nedeljama:
 
  • Porodična nedelja
  • Nedelja za parove
  • Ženska nedelja
  • Đačko-studensta nedelja

Kopaonik danas ima preko 120 ski učitelja organizovanih  u tri ski škole koje su dobile licencu za obuku skijanja  (Body and Health, La Scuola di Schi, Snow Star Team i MM). Jako je bitno da se prvi koraci na snegu izvedu uz ski učitelja. Zato se, pre kraja ove reportaže, moramo osvrnuti na kulturu i mentalitet skijaša iz Srbije. Potrebno je da svako bira stazu prilagođenu svom skijaškom znanju, da se vodi računa kako o sebi tako i o drugim skijašima, da se popunjavaju žičare i formiraju redovi uz pomoć radnika Skijališta. Ljudi nisu svesni, odnosno nemaju unutrašnji osećaj kolike brzine se razvijaju na snegu. Brzine su takve da povrede mogu biti opasne i po život. Zato budite svi obazrivi, a Skijališta Srbije moraju biti što rigoroznija prema nesavesnim i bahatim skijašima. Nadajmo se da će novi radari na stazama pomoći u podizanju svesti skijaša.

Na kraju, pokušaćemo da u kratkim crtama nabrojimo šta je sve krupnije, za poslednjih 9 godina, urađeno u ski centru Kopaonik:

-    Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Gvozdac
-    Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Krčmar
-    Isklopivi šestosed Karaman Greben
-    Isklopivi četvorosed Pančićev vrh
-    Isklopivi četvorosed Duboka I
-    Isklopivi četvorosed Duboka II
-    Isklopivi četvorosed Gobelja
-    Fiksni četvorosed Krst
-    Fiksni četvorosed Sunčana dolina
-    Fiksni četvorosed Mali karaman
-    Pomoćni ski liftovi Vučak 1 i 2
-    Dva nova jezera za veštački sneg na Krčmaru i u Crvenim barama
-    Proširenje i uređenje jezera na Malom karamanu
-    Kompletno pokrivanje sistemima za veštačko osnežavanje staza (315 lansera i topova) izuzev  Belih reka
-    Potpuno nova signalizacija, sistem video nadzora, info tabli i obeležavanje staza
-    Izgrađen Snow Park
-    Ski Data sistem provere ski pass-ova
-    Dve ski trake za prevoz skijaša (Dolina sportova i Jaram)
-    Snegobrani na skijalištu
-    Bob na šinama, Zip-lajn i Tjubing
-    Dečije igralište u Dolini sportova
-    Ozvučenje, besplatni internet i novi časovnik u Dolini sportova
-    Alat za podešavanje ski opreme
-    Odmorišta na ski stazama i Panormaski durbini

Stvari idu u jako dobrom pravcu i nadamo se da će sledeće godine Kopaonik dobiti još vodenih akumulacija i da će se nastaviti sa realizacijom Master plana. Međutim potrebno je i da drugi subjekti turističke ponude prate pozitivan trend koji pokreću Skijališta Srbije. Mora se tačno znati šta je čija odgovornost i koje su procedure za rešavanje mogućih problema. I na kraju da ponovimo modifikovanu rečenicu iz prošlogodišnje reportaže: Moramo svi biti svesni geografskog položaja Kopaonika, da tradicija skijanja u Srbiji nije velika, da je mentalitet naših ljudi, kako turističkih radnika tako i gostiju promenljiv, ali moramo priznati da Kopaonik svake godine krupnim koracima napreduje ka modernom evropskom ski centru i to se mora nedvosmisleno pohvaliti. 
 
Prilozi:
Youtube kanal sa snimcima staza sezona (HighDefinition snimci):
http://www.youtube.com/user/stevssss

Pratite nas na mrežama:
Facebook stranica:
http://www.facebook.com/pages/Kopaonik-infoKOP/181106058635369
Twitter stranica:
http://twitter.com/#!/infokop