Recenzija skijališta Kopaonik
19.2.2012. | 20:21 -> 22.11.2021. | 06:22 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (33)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Kopaonik, najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1934 m), Karaman Vučak (1936 m), Suvo Rudište (1976 m) i Pančicev vrh (2017 m).

Do Kopaonika se može stići iz više pravaca. Preko Jošaničke banje, Brzeća i Rudnice. Sva tri pravca su dobrog kvaliteta i redovno se čiste. Put preko Brzeća najčešće koriste gosti koji putuju autoputem Beograd - Niš i na njemu se nalazi jedna od najtežih deonica Jaram - Rendara. Prilaze preko Jošaničke Banje i Rudnice upotrebljavaju gosti koji dolaze autoputem Miloš Veliki i oba prilaza su nešto pristupačnija. Možda najmanje korišćen prilaz preko Rudnice je i najkraći i najpitomiji put jer je trasiran južnom stranom planine. Prilazi preko Brzeća i Jošaničke banje su tokom 2021. godine potpuno reparirani.

Put preko Jošaničke banje
Bilo kojim pravcem da dolazite preporučujemo vam obavezno korišćenje zimske opreme i zimskih pneumatika. Lokalno stanovništvo nudi montiranje lanaca za 500 do 1.000 dinara na svim prilazima Kopaoniku. Naoružajte se strpljenjem i vozite oprezno.

Dolaskom na Kopaonik prvu novinu koju uočavate je postojanje parkinga koji se plaća 500 RSD na dan, odnosno 3.000 RSD za sedmodnevno parkiranje. Naravno tu su i neizbežni "lopatari“ koji nude svoje usluge i koji generalno ostavljaju loš prvi kontakt sa planinom. Naša preporuka je da platite parking i ostavite vaš auto na sigurnom mestu bez nepotrebnog nerviranja. Dnevna cena parkiranja u garaži je 1.900 RSD, a svaki započeti sat tarifiraće se sa 150 RSD. Mesečna karta će moći da se kupi po ceni od 45.000 RSD.

Od sezone 2019/2020 pušten je u rad i parking na lokaciji polazne stanice žičare Sunčana dolina čime se delimično rasteretio centar Kopaonika vozilima gostiju koji su smešteni u Vikend naselju. Početna stanica Sunčane doline je sada na samom putu udaljena  1km od prvih objekata u Vikend naselju. Takođe, već par godine postoji i ski autobusa iz Vikend naselja do centra Kopaonika. Prava je šteta što autobus ne ide do Jarama i Srebrnca čime bi se takođe koliko toliko rasteretio centar Kopaonika ali i podstaklo ravnomerno popunjavanje skijališta posebno prema Gobelji obzirom da se na četvorosed dolazi korišćenjem dva tanjira i dva pomoćna ski lifta koji imaju dosta manju propusnu moć.

Tabači
Skijalište ski centra Kopaonik je u poslednjih 13 godina ulaganjem države postalo najbolji primer kako se može i u Srbiji napraviti kvalitetan iskorak prema evropskim standardima. Odgovorno tvrdimo da danas skijalište najžešće kritikuju samo oni koji verovatno nikada nisu videli strane ski centre. Ne želimo da budemo pogrešno protumačeni ima još dosta stvari koje se mogu poboljšati i koje ćemo u ovom tekstu navesti, ali generalni utisak je da je skijalište Kopaonik rame uz rame sa Evropskim ski centrima. Naravno kada kažemo rame uz rame mislimo na organizaciju i tehničku opremljenost skijališta, a ne na prirodne odlike, visinu ski centra, dužinu staza, visinske razlike i neke stvari koje jednostavno ne možemo promeniti. Priroda nam je podarila planinu takvu kakva je i iz nje svi zajedno moramo izvući maksimum.

Novi putokazi
Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1100-2017mnv i raspolaže sa 25 instalacija koje mogu na sat prevesti i preko 35.930 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, jedna gondola, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 48 alpskih ski-staza i 30 ski-puteva. Ukupna dužina ski-staza je 43.586 m dok je ukupna dužina ski-puteva 15.931 m. Skijališta su dobila homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za 5 staza u ski centru Kopaonik (staze 6 i 6a uz žičaru Duboka I, staza 13 uz žičaru Gobelja, staza 19c uz žičaru Gvozdac i staza 4b uz žičaru Pančićev vrh), koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To omogućava organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Tri staze na lokacijama Malo jezero (2), Pančićev vrh (4b) i Karaman greben (7a) su osvetljene za noćno skijanje, koje u sezoni radi od 18 do 22 časa.

Gost koji je zadnji put pre 12 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi ni prepoznao dobar deo skijališta. Izgrađeno je 17 novih instalacija, prosečeno 20 novih staza a dobar deo i proširen. Adaptirana i povećana postojeća akumulacija za vodu na Malom karamanu i izgrađene su dve nove na Krčmaru i u Crvenim Barama. Od 48 ski-staza, 23 se veštački osnežava (58,5% ukupne površine ski-staza), a od 30 ski-puteva osnežava se 10 (47,3% ukupne površine ski-puteva).

Snegobrani
Obeležavanje i signalizacija su nekad bili najveća boljka Kopaonika što je uzrokovalo mnoga gubljenja i povrede na planini. Slobodno možemo reći da danas Kopaonik ima odličnu signalizaciju i obeleženo skijalište verovatno bolje od velikog broja evropskih ski centara što su nam i u razgovoru potvrdili pripadnici Gorske službe spasavanja koji imaju daleko manje intervencija vezanih za gubljenje skijaša. Na većini kritičnih i opasnih mesta postavljene su zaštitne mreže i strunjače a, u cilju povećanja bezbednosti, uređena je i oblast gde je moguće koristiti motorne sanke. Upoređujući sa drugim centrima čini se da se možda čak i previše gledalo na bezbednost ako je to uopšte i moguće. Kopaonik je jedan od retkih centara koji uz kupovinu ski passa nudi i potpunu zdravstvenu zaštitu u kliničkom centru Srbije (KBC), uslugu GSS i osiguranje skijaša u slučaju povrede. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, po potrebi Kliničkog centra, pruža uslugu prevoza povređenih skijaša i helikopterom. Na mestima gde vetar odnosi sneg postavljen je veliki broj drvenih snegobrana koji su se ove zime, u uslovima velikih snežnih padavina i vetra, pokazali u pravom svetlu (Gobelja, Pančić...). Takođe svake godine je primetan kvalitativni skok u kulturi, ophođenju i manirima radnika skijališta. Ono što je nekad bilo nezamislivo sada je stvarnost. Čiste se korpe pre sedanja skijaša, u slučaju lošeg vremena, ako nema skijaša, iste se odmah okreću, radnici su neuporedivo ljubazniji i uvek su na usluzi dodjući popularne tanjire i sidra. Ono na šta bi više trebalo obratiti pažnju je kako bolje organizovati redove i popunjenost korpi.

Veštačko onežavanje
Veštačko osnežavanje je svoj potencijal pokazalo tokom prošle sezone u uslovima ekstremno niskih snežnih padavina. Međutim, sasvim je jasno da navedene tri akumulacije nisu dovoljne za osnežavanje staza u uslovima malih snežnih padavina što se i pokazalo na početku ove zimske sezone. Nedostatak vode sprečio je da dobar deo skijališta proradi na vreme. Treba biti realan i sagledati činjenicu da je Kopaoniku potrebno još akumulacija. Time bismo omogućili da početak rada celog skijališta bude znatno ranije. Dakle, potrebno je rešiti problem kako kvalitetno snabdeti dovoljnom količinom vode celo skijalište. Mnoge danas normalne stvari su nekada izgledale kao naučna fantastika, a danas su realno stanje na Kopaoniku. Zašto onda i ne očekivati da se u nekoj od narednih sezona ne skijamo od novembra do maja?

Gondola iz Brzeća
Uređivanje staza je zadnjih sezona podignuto na znatno viši nivo. Radnici Skijališta su slati na obuke u strane ski centre, a Skijališta su nabavila i nove tabače uključujući i tabač sa vitlom za najstrmije staze. Za uređenje staza, održavanje žičara i druge službene potrebe, u zimskoj sezoni se koristi 12 tabača.

Kombinacijom veštačkog i prirodnog snega i antierozivnim letnjim radovima uređenje staza je izuzetno dobro. Treba naglasiti da u lošim vremenskim uslovima (visoke temperature i južni vetar) i na visinama ispod 2000 mnv održati ceo dan kvalitetno stazu sa velikim protokom skijaša je praktično nemoguće.
 
 
   
Novi snow park
Na stazi 4a, izgrađen je moderan Snow Park. Time je Kopaonik sa još jednom stavkom pridružio modernim evropskim ski centrima. Ako u prespektivi bude izgrađen i half pipe, Kopaonik će imati mogućnost za održavanje i najprestižnijh takmičenja u ekstremnim sportovima.
 
Tokom sezone 2011/2012 prvi put je puštena u rad i Sunčana dolina. Izgradnjom još dve staze uz žičaru nastavljeno je sa pozitivnim trendom pri izgradnji Gobelje da se uz jednu žičaru pravi veći broj staza. Tako danas Gobelja ima šest staza, a Sunčana dolina tri. Sve to daje sasvim novu dimenziju skijanja na Kopaoniku.
 

 
Prvi put u istoriji skijanja na Kopaoniku skijalište u terminima velike posećenosti počinje sa radom pola sata ranije (od 8:30h do 16:30) i prvi put su uvedeni popusti na grupne ski karte (10%) kao i popsti u promotivnim nedeljama:

Na Kopaoniku danas radi preko 250 ski učitelja koji su organizovani u sedam licenciranih ski škole. Jako je bitno da se prvi koraci na snegu izvedu uz ski učitelja. Zato se, pre kraja ove reportaže, moramo osvrnuti na kulturu i mentalitet skijaša iz Srbije. Potrebno je da svako bira stazu prilagođenu svom skijaškom znanju, da se vodi računa kako o sebi tako i o drugim skijašima, da se popunjavaju korpe žičara i formiraju redovi uz pomoć radnika Skijališta. Skijaši nekada nisu svesni,te nemaju unutrašnji osećaj kolike brzine se razvijaju na snegu. Brzine su takve da povrede mogu biti opasne i po život. Zato budite obazrivi, a Skijališta Srbije moraju biti što rigoroznija prema nesavesnim i bahatim skijašima. Nadajmo se da će novi radari na stazama pomoći u podizanju svesti skijaša.

Na kraju, pokušaćemo da u kratkim crtama nabrojimo šta je sve krupnije, za poslednjih 12 godina, urađeno u ski centru Kopaonik:

 • Gondola Brzeće - Mali karaman
 • Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Gvozdac
 • Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Krčmar
 • Isklopivi šestosed Karaman Greben
 • Isklopivi četvorosed Pančićev vrh
 • Isklopivi četvorosed Duboka I
 • Isklopivi četvorosed Duboka II
 • Isklopivi četvorosed Gobelja
 • Fiksni četvorosed Krst
 • Fiksni četvorosed Sunčana dolina
 • Fiksni četvorosed Mali karaman
 • Sidro Marine vode
 • Pomoćni ski liftovi Vučak 1 i 2
 • Dva nova jezera za veštački sneg na Krčmaru i u Crvenim barama
 • Proširenje i uređenje jezera na Malom karamanu
 • Veštački osneženo 58,5% ukupne površine ski-staza
 • Potpuno nova signalizacija, sistem video nadzora, info tabli i obeležavanje staza
 • Izgrađen Snow Park
 • Nov sistem provere ski pass-ova
 • Tri ski trake za prevoz skijaša (Dolina sportova, Jaram i Mašinac)
 • Snegobrani na skijalištu
 • Bob na šinama, Zip-lajn i Tjubing
 • Dečije igralište u Dolini sportova
 • Ozvučenje, besplatni internet i novi časovnik u Dolini sportova
 • Alat za podešavanje ski opreme
 • Odmorišta na ski stazama i Panormaski durbini
 • Gataža sa 350 parking mesta 
 • Helidrom
 • 20 novih ski staza  

Ono što svake godine sve više i više zabrinjava je da širenje skijališta odavno ne može da prati hiper izgradnju smeštajnih kapaciteta. Sva je prilika da se u narednim sezonama, ako ne bude još kapitalnih ulaganja u skijalište, mogu očekivati sve veće i veće gužve na ski stazama, a samim tim i neminovan pad cena izdavanja i cena nekretnina zbog prezasićenja tržišta i nezadovoljstva kapacitetom skijališta.

Ako govorimo o samom skijalištu, stvari idu u dobrom pravcu i nadamo se da će narednih godina Kopaonik dobiti još vodenih akumulacija i da će se nastaviti sa realizacijom Master plana. Međutim potrebno je i da drugi subjekti turističke ponude prate pozitivan trend koji pokreću Skijališta Srbije. Mora se tačno znati šta je čija odgovornost i koje su procedure za rešavanje mogućih problema.

I na kraju, da ponovimo modifikovanu rečenicu iz prošlogodišnje reportaže: Moramo svi biti svesni geografskog položaja Kopaonika, da tradicija skijanja u Srbiji nije velika, da je mentalitet naših ljudi, kako turističkih radnika tako i gostiju promenljiv, ali moramo priznati da Kopaonik svake godine krupnim koracima napreduje ka modernom evropskom ski centru i to se mora nedvosmisleno pohvaliti.