Pravila ponašanja na skijalištu Kopaonik
Ostalo | KOMENTARI (8)


Skijanje i snowboard privlače osobe koje vole adrenalin i brzinu, te se najveći broj nesreća događa usled nepažnje, neprimerene brzine uslovima na stazi i nedovoljne spremnosti korisnika skijališta. Apelujemo na skijaše i bordere da ne iskušavaju svoje granice, kako bi sačuvali sebe i druge.

Iz tog razloga, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu.

Poštovanje drugih

Korisnici staza se moraju ponašati tako da ne dovode druge u opasnost niti im čine štetu svojim ponašanjem ili svojom opremom. Vodite računa da ne dovodite druge korisnike u opasnost na bilo koji način. Ugrožavanje drugih korisnika skijališta može se dogoditi na mnoge načine. Nesvesno korišćenje sopstvene opreme (zamahivanje štapovima), nagli pokreti i skretanja, guranje u redu na žičari ili ski liftu su samo neki od primera koji se mogu nazvati nepoštovanjem drugih skijaša.

Vladanje brzinom i ponašanjem

Svaki korisnik staza mora prilagoditi svoju brzinu i ponašanje svojim ličnim sposobnostima, kao i opštim uslovima terena i vremenskim uslovima, stanju snežnog pokrivača, kao i gustini saobraćaja. Na izbor optimalne brzine skijanja utiče mnogo faktora. Neki od njih su: nivo obučenosti skijanja ili vožnje snowboard-a, fizička spremnost, vremenski uslovi, stanje snežnog pokrivača, broj skijaša na stazi...

Izbor pravca od strane onoga koji je iznad

Korisnik staze koji se nalazi iznad ima mogućnost da izabere putanju, i to mora učiniti na način da sačuva sigurnost svih osoba koje su ispod, odnosno, ispred njega.

Preticanje

Preticanje se može vršiti ispred i iza, s''desna ili s''leva, ali se uvek mora vršiti u dovoljno širokom luku da bi se moglo predvideti kretanje onoga koji se pretiče.

Na ukrštanju staza i prilikom polaska

Nakon zaustavljanja ili pri ukrštanju staza, svaki korisnik se mora, pogledom na gore i na dole, uveriti da može krenuti bez opasnosti po sebe i po druge. Isto pravilo važi i prilikom polaska.

Zaustavljanje

Svaki korisnik mora izbegavati zaustavljanje na uskim i nepreglednim prolazima, a u slučaju pada mora osloboditi stazu u najkraćem roku.

Penjanje i silaženje pešice

Onaj koji je prinuđen da se popne ili da siđe pešice trasom staze, mora za to koristiti ivicu staze vodeći računa da ni on, niti njegova oprema ne predstavlja opasnost za ostale.

Poštovanje informacija obeležavanja i signalizacije

Korisnik skijališta mora voditi računa o informacijama, meteorološkim uslovima, stanju staza i snega. Takođe, mora poštovati obeležavanje i signalizaciju na stazama. Slabijim skijašima ne preporučuju staze obeležene crvenim i crnim oznakama. Usporite i obratite dodatnu pažnju ukoliko je postavljen znak koji ukazuje na nedostatak snega ili postojanje leda na stazi. Informišite se na Ski info tablama da li postoje promene u radu žičara i staza. Ne naginjite se sa korpe i isključivo podižite sigurnosni sistem neposredno pre izlaska sa žičare. Ne krivudajte tokom korišćenja ski lifta, takvo ponašanje možete dovesti do oštećenja instalacije i povrede drugih skijaša.

Pomoć

Svaka osoba koja je svedok ili učesnik u nesrećnom slučaju, mora pomoći dajući uzbunu. U slučaju potrebe, kao i na zahtev spasioca, svedok ili učesnik se mora staviti na raspolaganje istima.

Identifikacija

Svaka osoba koja je svedok ili učesnik u nesrećnom slučaju, je obavezna da saopšti svoj identitet spasilačkoj službi.

Nosite kacigu

Bez obzira koliko ste dobar skijaš ili border i najbezazleniji pad može prouzrokovati ozbiljne povrede glave. U ski centru Kopaonik nošenje kacige je obavezno za decu do 12 godina, a za sve ostale starosne grupe je preporuka da se ista nosi.