Spomenik ibarskim junacima u Dolini jorgovana
Graditeljske vrednosti | KOMENTARI (0)


Putujući Ibarskom magistralom ka Kopaoniku, sigurno ste, na jednoj od litica u Dolini jorgovana, primetili betonsku statuu srpskog vojnika. Ovaj spomenik datira iz 1930. godine, a izgradilo ga je državno tehničko preduzeće "Labor“ iz Beograda, prilikom izgradnje i rekonstrukcije magistralnog puta i pruge Kraljevo - Raška.

Posvećen je ibarskim junacima koji su poginuli u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Na ideju da se oda čast srpskoj vojsci došli su inženjeri preduzeća "Labor" Aleksandar Acković i Vlada Starčić. 

Spomenik se nalazi u mestu Polumir kod sela Zečevići na desnoj obali Ibra. Izgrađen je na litici visokoj 40 metara iznad toka reke. Ratnik u srpskoj uniformi na večnoj straži, visok 3 metra, sa puškom u desnoj ruci, okrenut je ka magistralnom putu. Na litici ispod spomenika uklesane su reči "Ibarskim junacima palim za kralja i otadžbinu 1912-1918”. Takođe, uklesane su i reči "Tehničko preduzeće LABOR 1930“, koje prilikom rekonstrukcije nisu ispunjene belom farbom, pa su slabo vidljive.

Statua je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Prvi konzervatorski radovi urađeni su 1976. godine, a drugi 2014. godine, kada je spomenik potpuno obnovljen, jer je postojala objektivna opasnost da se uruši. U restauraciju je uloženo milion i 430 hiljada dinara, kako bi mu se vratio prvobitni izgled.

Pored ovog ratnika, iz stene je sam nikao crni bor, koji je takođe pod zaštitom države, kao spomenik prirode i zaštićeno prirodno dobro.