Šetna staza: Barska Reka - Kukavica- Kadijevac
Pešačke ture | KOMENTARI (12)


Tokom 2018. godine je u prostorijama Nacionalnog parka Kopaonik upriličeno svečano potpisivanje ugovora o zajedničkoj saradnji Kraljevih čardaka i Nacionalnog parka Kopaonik na izgradnji i održavanju pešačke staze Barska reka - Kukavica - Kadijevac. Šetna staza prolazi kroz rezervate nacionalnog parka prvog stepena zaštite Barska reka, Kozje stene i Samokovska reka i kao takva je vrlo atraktivna za upoznavanje Nacionalnog parka Kopaonik i uživanje u svim njegovim lepotama.

Ukupna dužina staze u jednom smeru: oko 10 km
Vrsta staze: turističko - rekreativna staza
Trajanje pešačke ture: oko 5 - 6 sati hoda
Stepen težine: srednje teška tura 


Šetna staza polazi od proplanaka iza hotela Kraljevi čardaci i vodi kroz stoletne bukove i smrčeve šume, kroz predivne planinske livade i pašnjake obrasle retkim i lekovitim biljkama u čijem mirisu će posetioci uživati dok šetaju. 

Bistri planinski potoci odišu svežinom i u najtoplijem letnjem periodu. Duž staze na nekoliko mesta se nalaze mesta za odmor i izletište i planinska kuća "Barska reka“. Malo teži deo staze će posetice dovesti do visa Kukavica (1726 m), odakle se pruža pogled na okolna sela kao i na planinske masive Durmitor, Komove, Goliju, Rogoznu, Šar planinu, Željin, Jadovnik, Čemerno...

Dalje staza vodi do izletišta Kadijevac gde se može odmoriti od puta i uživati u neponovljivim pejzažima, žuboru planinske reke Samokovke ili se odmarati u planinsoj kući za odmor "Kadijevac".
 
Fotografije i video: Kraljevi čardaci 
 
Pogledajte satelitski snimak i lokaciju: