Trauma centar
Službe | KOMENTARI (30)


Telefon: +381668302532
E-mail: [email protected]
Radno vreme trauma centra: od 9 do 16 časova
Cenovnik: Bespalatno uz overenu zdravstvenu knjižicu
 

Trauma centar, od sezone 2021/2022., više nije lociran na donjem nivou Konaka prema stazi Malo jezero, već je preseljen u ambulantu Doma zdravlja Raška. Radno vreme od 9h do 16h svakog dana.

U ski centru Kopaonik je 2013. godine,  puštena u rad ambulanta Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije koja će brinuti o zdravstvenoj zaštiti skijaša. Ambulantu su svečano otvorili predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, direktor Uregntnog centra KCS acc. dr Zlatibor Lončar i v.d. generalnog direktora  JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić.

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović ovom prilikom izjavio je da ozbiljna država mora uvek da napreduje i da je potrebno usavršavanje svake vrste. Kopaonik privlači veliki broj turista i on je nešto po čemu je Srbija poznata. Svima koji hoće da uživaju u svom odmoru i hoće da ostave novac u Srbiji moramo da obezbedimo nužnu stvar bezbednost odnosno da se na Kopaoniku osećaju sigurno i bezbedno, dodao je Stefanović. Trauma centar treba da pokaže da je moguće u jednom kratkom vremenskom periodu pružiti svu pomoć onima kojima je potrebna. Posle 10 godina svi kojima je potrbna hitna medicinska pomoć sada mogu da se prevezu i helikopterom sa Kopaonika.  Ovo sve poboljštava kvalitet i uslugu Kopaonika i on kao takav reprezentuje Srbiju. Za formiranje Trauma centra nije potrošen ni jedan dinar iz budžeta Republike Srbije već je sve finansirano iz donacija, a lekari neće imati dodatna primanja u odnosu na druge ustanove u Srbiji. Dakle vodilo se računa i o ekonomiji.

Direktor Uregntnog centra KCS acc. dr Zlatibor Lončar dodao je da će svako sa overenom knjižicom dobiti zdravstvenu zaštitu u ovoj ambulanti. Ako ste osiguranik bićete zbrinuti na potpuno isti način kao u svakom drugom kliničkom centru u Srbiji.

Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić je na pitanje novinara infoKOP.net sajta - kako će ambulanta uticati na rad skijališta, dodao: Obzirom da će ovde biti najbolji profesionalci iz svojih oblasti i da je usluga besplatna to će podstaći skijaše da dođu na odmor znatno relaksirani. Skijališta Srbije će u narednom periodu znatno ulagati u prevenciju da bi se maksimalno smanjila mogućnost povreda. Insistiraće se da deca nose kacige do 12 godina, a odraslima će biti preporučeno nošenje iste. GSS, Žandarmerija i Skijališta Srbije će se truditi da na stazama ukazuju gde može doći do povreda. Dakle sve ovo je sada jedan zaokružen sistem gde svako radi  odgovorno svoj posao. Skijališta Srbije se zahvaljuju KBCu Srbije jer je Kopaonik bez ikakve naknade dobio jednu savremnu ambulantu. To pokazuje kako se država odgovorno pokaša u situaciji kada nema dovoljno novca.

Skijališta Srbije potpisala su Ugovor sa Urgentnim centrom KCS o pružanju usluga zdravstvene zaštite u ski centru Kopaonik. Ambulanta je opremljena je najmodernijom medicinskom opremom, a na usluzi skijašima i borderima biće na raspolaganju 6 lekara specijalista, dve medicinske sestre i medicinski tehničar. Lekarima će ove sezone, pored sanitetskog vozila, na raspolaganju biti i helikopter MUP-a za hitne slučajeve.

Pogledajte satelitski snimak i lokaciju