Semeteško jezero i njegova plutajuća ostrva (Ilinski dani - 2. avgust)
Graditeljske vrednosti | KOMENTARI (5)


Ispod planine Kopaonik, nekih petnaestak kilometara od Raške na 900mnv, u selu Semeteš nalazi se neobično Semeteško jezero, dugačko osamdesetak metara, a obraslo ševarom. Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, a meštani tvrde da je ovo jezero veoma misteriozno i da je bezdno. Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja.
 
Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju - Gornjeg (Dugačko) i Donjeg (Malo) jezera. Smešteno je na teritoriji opštine Raška tik uz opštinu Leposavić i ne pripada Nacinalnom parku Kopaonik. Od turističkog centra udaljeno je nekih pet kilometara i može se doći dobrim terenskim vozilom ali i obeleženom pešačkom trasom koja traje 8-10 sati i spada teže trase sa usponom od 850m. Za "obične" turiste put do jezera vodi asfaltnim putem Kopaonik - Rudnica. Zatim se nastavlja prema Raški i Radošićima te se vozi lagano 15-tak minuta dobrim asfaltnim putem. Poslednjih nekoliko kilometara, put je uži te se preporučuje sporija vožnja.
 
Jezero u sredini ima oblik levka, a mnogi ronioci su dolazili da istraže dubinu, ali se nisu usudili da zarone dublje od desetak metara, jer bi osetili jaka strujanja koja bi ih vukla u dubinu. Prosečna temperatura vode u jezeru je oko 10 stepeni, a u letnjim mesecima se penje i na preko 20 stepeni. Iz jezera ističe Semeteška rečica, koja se se kasnije uliva u Radošića reku. Zahvaljujući podzemnim izvorima, jezero uvek ima stalan nivo vode, bez obzira na odliv u rečicu ili na vremenske prilike (sušnu ili kišnu godinu).
 
Obzirom da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja ispredaju legende da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile, a da se noću ponekad čuje glas neke vodene nemani od koga se slučajnim prolaznicima ledi krv u žilama. Prema narodnoj priči, neki pop je želeo da obavi vršidbu na dan Svetog Ćirila pa su ga meštani upozorili da tada ne treba raditi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje i iskuljala je voda koja i danas treperi.
 
Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza jezerom što je jedinstvena pojava na Balkanu.
 
Do pre nekoliko godina, turizmolozi nisu uspeli da ovo jezero, mistično i prelepo, predstave turistima i povežu ga sa ponudom Kopaonika, makar u letnjem periodu. Međutim zahvaljujući meštaninu Radanu Anasijeviću, koji je vlasnik poznatog restorana Alo Alo na Kopaoniku, jezero je počelo da postaje deo letnje turističke ponude Kopaonika izgradnjom etno objekata i organizacijom sabora.
 
Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja. Od bogatog kulturno-umetničkog programa pa preko skokova u vodu, bacanja kamena sa ramena, nadvlačenju konopca sa volovima, pa sve do takmičenja u sviranju frule i harmonike uz semeteško kolo i izbora najlepše devojke Semeteša.
 
 
 
Osim avanturista, jezero privlači i strastvene ribolovce, jer je bogato šaranom i babuškom. Starosedeoci jezera su repati vodozemci tritoni u narodnu poznati kao daždevnjaci.
 
Ako provodite letnji odmor na planini, obavezno odvojite jedan dan i posetite ovo nesvakidašnje prelepo mesto na obroncima Kopaonika. Nećete zažaliti niti jednog trenutka!

Pogledajte još: