Aktivni odmor na Kopaoniku: Planinski biciklizam
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (13)


Montiranjem posebnih držača za bicikle na žičari Pančićev vrh tokom letnje sezone omogućen je lak prenos dvotočkaša od Doline sportova do Suvog rudišta, a time i mogućnost razvoja planinskog biciklizma na Kopaoniku. 2012. godine izgrađen je i prvi bike park u Srbiji. Ljubitelji planinskog biciklizma imaju na raspolaganju  tri staze (KGB, Struga i Mordor) za spust dužine 5 km izgrađene po standardima Evropske unije i Kanade.

Bike park je opremljen specijalnim trasama sa svim potrebnim preprekama što predstavlja veliki izazov za sve korisnike planinskog biciklizma. Ovakvi biciklistički parkovi postoje širom sveta, a ovo je prvi “downhill bike park” u Srbiji. U  Dolini sportova izgrađen je i poligon za proveru i usavršavanje biciklističkih veština.

Projekat Bike parka realizovan je od strane MK Mountain Resorta, Nacionalnog parka Kopaonik, Udruženje Fristajlera, Skijališta Srbije i slovenačke kompanije Alliance, kojim je omogućeno da ovaj olimpijski  sport zaživi u najvećem ski centru u Srbiji. Staze su različitih težina, prilagođene za početnike i za profesionalce. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke. Bike park je izgrađen u skladu sa pravilima o zaštiti životne sredine te staze ne remete prirodno okruženje.

KGB je početnička staza dužine 2.120 m i širine 1,5 m. Prosečni nagib staze je 7 %, a maksimalni nagib ne prelazi 15% . Vec´i deo staze se nalazi na zelenim površinama sa kratkim delom koji prolazi kroz šumu.

Struga je staza srednje težine i omogučava zabavno iskustvo za vozače. Na stazi postoje i nezaobilazne prepreke, koje ne prelaze visinu 0,5 m. Staza je dužine 2.100 m i širine 1 m, a prosečni nagib je 7 %. Maksimalni nagib prelazi 10%.

Mordor je teška staza dizajnirana za najiskusnije vozače. Širina ove staze je od 0,8 m do 1 m. Sadrži različite prepreke i skokove koji ne prelaze visinu od 1 m. Prosečni nagib staze 8 % i veći deo staze se naćazi u šumi te gazeći sloj nije uvek stabilan.

Od letnje sezone 2018. JP "Skijališta Srbije" su svoju ponudu obogatili i e-bike vrstom bicikla. Ovaj tip bicikle ima ugrađen pomoćni elektromotor koji se napaja iz akumulatora te je vrlo prikladno prevozno sredstvo za planinske uslove. Zavisno od snage motora ovi bicikli mogu dostići brzinu od 25 km/h do 35 km/h. Sat vremena vožnje e-bicikle je 600 dinara, a naša prva iskustva u vožnji su vrlo pozitivna.