Istorija skijanja na Kopaoniku
Ostalo | KOMENTARI (8)


Pod uticajem razvoja skijanja u Alpima tridesetih godina ovoga veka osnovano je u Beogradu Srpsko planinarsko društvo. Njegovu zainteresovanost za Kopaonik pojačala je i izgradnja železničke pruge dolinom Ibra.

U januaru 1935. godine na Kopaoniku organizovano stiže grupa od 120 planinara i obavlja dva osnovna zadatka: organizuje tečaj iz skijanja i donosi odluku o gradnji planinarskog doma.

Već u Decembru 1935. godine kao nedovršen, otvoren je planinarski dom na lokaciji današnjg hotela "Olge Dedijer". (Na slici - radnici na završnim radovima novembra 1935.). Pokretač i praktični realizator podizanja ovog doma bio je dr Vojim Smodlaka.

U tom periodu zapaža se nedovoljna masovnost zbog skupe opreme, slabe materijalne baze, lošeg prevoza do Kopaonika.

Udruženje studenata planinara Beogradskog univerziteta (osnovano 1933.) sa istaknutim pojedincima među kojima je i dr.Vojim Smodlaka predstavljaju novu mladu generaciju koja je svojom aktivnošću najzaslužnija za razvoj smučarstva u Srbiji.

Od 1935. godine pa sve do 1941. godine na Kopaoniku su redovno održavana skijaška takmičenja.

1936. - Prvo prvenstvo Srbije u alpskim disciplinama
1937. - Prvenstvo Kopaonika (trčanje i aplske discipline)
1938. - Prvenstvo Kopaonika i podsaveza (trčanje i aplske discipline)
1939. - Tromeč Beograd, Sarajevo, Skoplje - pobednik Sarajevo
1940. - Tromeč Beograd, Sarajevo, Skoplje - pobednik Sarajevo
1941. - mart mesec - Treći tromeč Beograd, Sarajevo, Skoplje - pobednik ponovo Sarajevo

Za vreme II svetskog rata planinarski dom je uništen.

Na inicijativu planinara, na temeljima starog, 1948 godine podignut je nov planinarski dom "Olga Dedijer". Ponovo je izgoreo pa je obnovljen 1953. godine. On je još jednom uništen u požaru 1983. godine, a obnovljen je 1986. i pretvoren u hotel B kategorije.

Ideja je bila da Kopaonik postane planinarsko - smučarski centar Srbije, što se mnogo godina kasnije i ostvarilo - Centar je otvoren 1986. godine. 

1949. godine pod samim vrhom Kopaonika na mestu za start smučarske trke, podignuta je kućica za sklanjanje takmičara, a takođe i na cilju, ispod Krčmar vode.

Zahvaljujući planinarima podignuti su i objekti Vojske Jugoslavije, odmarališta i vikendice. "Vila nad sunčanom dolinom" građena od 1954., završena 1958. godine. Pored "Vile" nekada je počela da se gradi skakaonica za skokove do 20m, ali nikada nije završena. Pored "Vile" izgrađen je i depadans koji su koristili planinari i smučari. Depadans i danas postoji i služi kao objekat za smeštaj osoblja. Kada je dom "Vila nad sunčanom dolinom" promenio vlasnika, a time i namenu, uklopljen je građevinski u novu zgradu hotela "Putnik", tako da se od starog planinarskog doma i danas vide samo delovi.

Prva uspinjača podignuta je 1964 godine.

Angažovanjem sreza Kraljevo i opština Raška i Brus, 1968. godine. osnovana je zajednica za unapređenje razvoja Kopaonika. Već 1969. godine izrađen je i usvojen Prostorni plan kopaoničkog područja.

Naporima opštine Raška i uz pomoć Srbije i Vojske izgrađen je put Jošanička banja - Ravni Kopaonik, izgrađen dalekovod i trafo stanica za kvalitetno snabdevanje strujom, postavljen kanalizacioni kolektor i izgrađen prvi mali vodovod.

Na osnovu ostvarenih uslova, izgrađen je i 1981 godine otvoren hotel KARAVAN - danas hotel Grand, koji je sasvim izmenio i unapredio kvalitet dotadašnje ponude. U to vreme su otvorena i odmarališta Jugobanka (danas Viceroy), TE Morava, ED Kraljevo, renovirana je Olga Dedijer.

Septembra 1980. godine posle velikih napora na planskom pokrivanju i infrastrukturnom opremanju Kopaonika, opštine Raška i Brus i firma "Generaleksport" iz Beograda osnovale su "Geneks Kopaonik" kao nosioca turističke izgradnje na Kopaoniku.

Skupština Srbije 1981. godine deo Kopaonika proglašava za Nacionalni park Kopaonik.

Te iste godine ovoj planini Međunarodna skijaška federacija dodeljuje status međunarodnog skijaškog centra. Marta 1984 godine na Kopaoniku je održano takmičenje za Evropski kup u skijanju, čime je on promovisan u međunarodni zimski sportski centar. 

Izvor: www.skijanje.rs