Ski staze uz žičaru "Pančićev vrh"
Staze i žičare | KOMENTARI (14)


Tip žičare: Isklopivi četvorosed Doppelmayr
Vrsta staza: 4, 4a, 4b, 4c, 4d, 4e
Dužina: 1393m
Visinska razlika: 248m
Vreme vožnje: 5 min

Trase svih 6 staza uz žičaru Pančićev vrh startuju sa vrha Suvo Rudište (1975mnv) i spuštaju se do Doline sportova. Odmah posle silaska sa žičare ako krenete levo dolazite na crnu odnosno crvenu Duboku 1. Krenete li uz žičaru imate šest mogućnosti:

Prva je da nastavite skroz levo, stazom nekadašnjom Suvo Rudište prema Krstu i Sunčanoj dolini, zatim stazom pravo koja se račva na dve zaštićene šumom - levu koja se popularno zove Konzerva i desnu koju poularno zovu četvorka. Ukoliko krenete malo pravo uz žičaru pa odmah nakon crvene Duboke I skrenete na desno (paraleleno sa crvenom Dubokom I) dolazite na još jednu laku stazu koja je markirana kao četri i njom se stiže ili do Pajinog Presla i tanjira Mašinac (ako odete pravo) ili ako skrenete polu-levo po sredini spajate se sa već pomenutom četvorokom. Paralelno sa ovom stazom je i peta varijanta koja se ako krenete levo spaja četvorokom, a desno izlazi na Pajnio preslo i Mašinac.

2006 godine jednosed koji je bio najstarija žičara na Kopaoniku zamenjen je najsavremenijim isklopivim četvorosedom marke Doppelmayr. Brzina žičare je 5m/s, a kapacitet je 2400 skijaša na čas. To ne treba da Vas plaši jer se na ulazu i izlazu korpe kreću brzinom manjom od 1 m/s tako da se bezbedno možete ukrcati odnosno iskrcati sa žičare. Zbog svoje brzine mnogi skijaši su je od milošte nazvali Pančić express.

U decembru 2018. godine otvorena je noćna staza Pančićev vrh 4b.

 
 
 
 
 
 
 
Pogledajte satelitski snimak i lokaciju