Kopaonik dobija novu akumulaciju - za 72 sata u funkciji po jedna staza uz svaku žičaru
14.11.2023. | 15:27 | Investicije | KOMENTARI (8)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Kako skijaši i ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, Skijališta Srbije su tokom prethodnih 15 godina pokrila veći deo ski centara Kopaonik sistemima za veštačko osnežavanje. Tokom loših sezona, sličnih prethodnoj, veštački sneg postaje ključan, a topovi postaju glavna nada za rad ski centra. Međutim, dosadašnji sistem nije radio jednovremeno na čitavoj površini skijališta, već se osnežavanje vršilo po deonicama. Kolika će se površina skijališta veštački osnežiti zavisilo je od veličine pumpnih postrojenja i kapaciteta vodenih akumulacija.

Da bi se ova dva limitirajuća faktora prevazišla, Skijališta Srbije su 9. novembra 2023. godine donela odluku o dodeli ugovora vrednog 11.955.600€, italijanskoj firmi TechnoAlpin Spa (nosilac posla grupe ponuđača), koja će izgraditi novu vodenu akumulaciju na lokaciji Mali karaman, novi objekat za nove pumpne i kompresorske stanice, nove cevovode, novu trafostanicu, novu stazu na lokaciji Duboka 2… 

Nov sistem za proizvodnju veštačkog snega biće projektovana tako da se sve instalacije mogu pustiti u rad sa po jednom pratećom ski stazom i veznim putevima za konekciju pomenutih staza. Sve ovo omogućiće brže osposobljavanje ski centra Kopaonik u rad na početku ski sezone. Dakle, dobićemo daleko efikasnije veštačko osnežavanje celokupnog skijališta Kopaonik, koje će omogućiti da kompletan vertikalni transport proradi za samo 72 sata kada to vremenski uslovi dopuste.

Akumulacija oznaka 5
Za ostvarenje ovog cilja u ski centru Kopaonik ne postoje dovoljni vodni kapaciteti, te će se graditi centralna pumpna stanica, sa novom akumulacijom na Malom karamanu (1.904 mnv) kapaciteta 115.000 m3, koja će biti snabdevana vodom iz postojećih akumulacija Crvene bare, Mali karaman i Krčmar. Okvirna dužina nove akumulacije biće u dnu 200 metara, širina će biti 51 metar, a prosečna dubina 9 metara.

Pumpna stanica na lokaciji nove akumulacije biće izgrađena tako da se distribucija vode odvija dvostrano. Dvosmerno kretanje vode podrazumeva punjenje akumulacije iz postojećih akumulacionih prostora - Crvene bare, Mali Karaman i Krčmar, a istovremeno iz nove pumpne stanice omogućava se distribucija vode u periodu rada skijališta ka ovim pravcima u drugom smeru. 

Zato su planirana četiri pravca za distribucije vode ka i od sistema skijališta, a sve u sklopu jedinstvenog rada novog akumulacionog prostora na lokaciji vrha Mali Karaman. Prvi pravac je ka Malom karamanu, drugi ka Dubokoj, treći ka Kneževim barama i četvrti ka Beloj reci 2. 

Na lokaciji nove akumulacije praviće se objekat za pumpno postrojenje površine 500kvm, nova trafostanica nominalne snage 1600 kVA i novi pristupni put.

Uporedo vršiće se Izgradnja i nove ski staze Duboka 2, kroz koju će proći deo infrastrukture za distribuciju vode. Staza, dužine 530 metara i širine 40 metara, povezivaće vrh Karaman greben i vezni put Kneževe bare – Duboka 1. 

Rok za izgradnju kompletnog sistema sa svim pratećim radovim je 365 dana za sve ugovorene pozicije po dobijanju građevinske dozvole. Ako sve bude teklo po planu, sistem će biti spreman za sezonu 2024/2025. 

Pogledajte još: