Vodopad "Jelovarnik"
Graditeljske vrednosti | KOMENTARI (2)


Sa visinom kaskada od 71 metra Jelovarnik predstavlja najviši vodopad u Srbiji. Nalazi se u podnožju Kopaonika u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime u okviru Nacionalnog parka Kopaonik. Skriven u šumi na 1116 metara nadmorske visine (najviša tačka) sa tri kaskade proglašen je za prirodni rezervat. Doći do njega je za mnoge prava planinska avantura.

Postoje dva načina kako kako posetiti ovaj jedinstveni kopaonički vodopad. Uglavnom su pešačke ture organizovane polascima sa ravnog Kopaonika (Konaci - Pajino Preslo - Crna Dunoka - Krčmar - Beđirevac - Jelovarnik. Putevi su prohodni i obeleženi (markirani). Tura je dugačka i zahtevna te ćemo se zadržati na vozilima pristupačnom putu.

Put vodi iz pravca Brzeća i na oko 1km od poslednje table koja označava kraj Brzeća skreće se sa asfaltnog puta kod policijskog punkta odnosno spomenika koji datira iz Drugog svetskog rata.

Prateći makadamski put nailazi se na prizore kopaoničkih potoka gde puno ljudi zastane da se fotografiše i osveži. Put dalje nastavlja kroz bezimene zaseoke sa srpskim seoskim kućicama ukrašenim prelepim cvetnim ambijentom. Priroda je, kako samo to ona ume, načinila ambijent gde ćete uživati i zaboravili na svakodnevnicu.

Nakon 4km, na kraju makadama ukazaće se putokaz sa natpisom Jelovarnik. Od putokaza pa do jednog od najlepših mesta Kopaonika vodi vas kroz dubok kanjon put izgrađen od drvenih stepenica i mostića okružen stoletnom šumom.

U daljini će se čuti huk, a ubrzo će vas nakon 5 minuta hoda, sačekati vodopad veličanstven i jedinstven sa svom svojom lepotom i grandioznošću. Skrivena bistra reka svetlo zeleno-plave boje koja sa sedamdeset metara slobodno pada sigurno će vas ostaviti bez daha. Uživajte u ovom skrivenom okruženju i čudnom miru koji proizvodi ovo mesto.

Lokalna legenda kaže da Jelovarnik ima moć da spoji srca zaljubljenih - ako devojka odvede svog mladića do vodopada, on će joj se uskoro zavetovati na večnu ljubav. Bez obzira na istinitost ove priče, Jelovarnik je mesto koje vredi posetiti jer će vas oduševiti svojom lepotom. 
 
* Mapu koristite na spostvenu odgovornost. Nismo odgovorni za stanje pešačke staze kao i za njenu tačnost. Pre polaska informišite se o pešačkoj turi u Nacionalnom parku. Radi svoje bezbednosti, molimo vas da koriste usluge profesionalniih vodiča iz Nacionalnog parka Kopaonik.