Aktivni odmor na Kopaoniku: Rafting Ibrom
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (0)


Autor emisije Sasvim prirodno, Jovan Memedović, u serijalu posvećenom Dolini jorgovana opisao je reku Ibar kao "divlju, pitomu, opasnu ali i veselu reku, idealnu za početnike u raftingu". Deonica za rafting pripada uskoj i živopisnoj klisuri i uključuje dva najuzbudljivija brzaka na celom toku reke Ibar: Grmčić i Jagnjilo. Prolazi se ispod nekoliko mostova kao i pored čuvenog "vojnika", spomenika borcima poginulim u Prvom svetskom ratu.

Rafting Ibrom počinje u Ušću, mestu gde se Studenica uliva u Ibar. Tu je upoznavanje sa iskusnim rafting vodičima (skiperima) od kojih se dobija neophodna oprema za rafting (prsluk za spasavanje, kaciga, veslo i vodonepropusna torba). Bezbednost učesnika raftinga je na prvom mestu. Zato će skiperi pre ulaska u vodu dati instrukcije i savete za bezbedan i zabavan spust niz ibarske brzake. Svaki čamac ima jednog skipera. U čamcu ima najmanje 4 a najviše 10 učesnika raftinga, koji timskim radom uz savete skipera izbegavaju sve prepreke na reci (podvodne stene, poleglo drveće i slično). 

Obezbeđeni gumeni čamci su konstruisani za rafting na divljim vodama. Svi naši skiperi odlično poznaju reku Ibar u čitavom svom toku kroz klisuru i daće sve od sebe da naprave dobru atmosferu tokom spusta. Rafting se najčešće završava nakon 3 sata sa pauzom u mestu Polumir. Pauza se pravi radi odmora, fotografisanja i osveženja.

Za ovu aktivnost nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo. S obzirom na karakter aktivnosti, rafting se ne preporučuje trudnicama, kao ni osobama koje imaju problema sa kičmom, srcem ili druge značajnije zdravstvene probleme. Konzumiranje alkohola pre i tokom raftinga nije dozvoljeno i organizatori zadržavaju pravo procene spremnosti učesnika. Osim toga, svaki učesnik raftinga je dužan da potpiše Izjavu o odricanju od odgovornosti. Deca od 7 godina su dobrodošla u pratnji jednog staratelja.

Pozivamo vas da uživate na talasima ibarskih brzaka.

Šta poneti sa sobom na rafting: lični dokument, kupaći, peškir, naočare za sunce, kapu, kremu za sunčanje, rezervnu odeću i obuću. Dobro je imati sa sobom i voćku, energetski bar, vodu ili druga osvežavajuća bezalkoholna pića u plastičnim flašama.

Zvanični video ture:


Detalje o ovoj ponudi možete dobiti kontaktom na:

Pavle Pavlović - konsultant i preduzetnik u turizmu, licencirani turistički i planinski vodič
Telefon: +381605771556
Portal: www.serbiatouristguide.rs
E-mail: [email protected]