Bezbednost na skijalištu Kopaonik
8.1.2014. | 11:57 -> 13.2.2023. | 21:16 | Press | KOMENTARI (19)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ski centru Kopaonik bili bezbedni i uživali u komforu, pogotovo u prazničnim terminima, nizom akcija i pravila nadležni se brinu o njihovoj sigurnosti. Apeli na skijaše i bordere da zaštite sebe i druge učesnike na stazi, rezultirali su smanjenjem broja povreda u toku sezone. Dobra signalizacija i obeležavanje staza, doprineli su većoj bezbednosti, te je tokom godina značajno smanjen broj povreda i zabeleženo samo par gubljenja na skijalištu.

I pored vidnih obeležja, neka mesta na skijalištu i dalje predstavljaju “uska grla”, pa zbog velike frekvencije skijaša i velike brzine koje na tim mestima postižu, JP "Skijališta Srbije“ su postavila znake “Uspori”. Ova obeležja nalaze se na kritičnim tačkama, gde je zabeležen najveći broj povreda, a to su na Kopaoniku spajanje staza crne i crvene Duboke, Karaman Grebena i Malog Karamana, kao i nа spoju veznog putа Kneževske Bаre - Dubokа 1.

Kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji koju skijaš dobija uz ski kartu navedena su pravila ponašanja koja je potrebno poštovati kako bi boravak na skijalištu bio što bezbedniji. Deca do 12 godina starosti su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede. Brojni primeri u dosadašnjoj praksi pokazali su da kaciga spašava život i u slučaju bezazlenog pada. Trenutno se na tržištu mogu pronaći pristupačne ski kacige od odličnih materijala, veoma lagane, koje vam mogu spasiti život!

Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umećem, a važan segment njihove bezbednosti je i poznavanje signalizacije i oznaka na skijalištu. Kako bi se skijaši što bolje informisali, na početku svake polazne stanice žičare postavljene su info table na kojima je prikazana signalizacija kao i njeno značenje, a svaki skijaš može da se informiše i o tome koje staze i žičare su u funkciji.

Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orijentiše i zatraži pomoć Gorske službe spasavanja ili policije. Recco sistemi koji se nalaze na Kopaoniku velika su pomoć i dodatna sigurnost za pronalaženje izgubljenih skijaša. Ovi sistemi se nalaze gotovo u svakoj skijaškoj opremi, pa je pretraga terena time znatno olakšana.  

Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susedna oznaka nije vidljiva i u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbedna za skijaše.

Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orijentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja telefonom na broj 063/466-466, dȃ podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se odredi koji deo skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem. Na poleđini ski karte, nalaze se brojevi telefona GSS, a oni koji imaju “pametne” telefone, sa Android ili IOS platformom, mogu jednostavno jednim klikom, putem mobilne aplikacije da pozovu pomoć direktno sa staze.

Pripadnici Gorske službe spasavanja, zajedno sa redarima JP "Skijališta Srbije“, spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležne zdravstvene ambulante. Svi skijaši sa overenom zdravstvenom knjižicom i važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a u koliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran. Stranim državljanima korisnicima usluga JP "Skijališta Srbije", kojima budu potrebne usluge Trauma centra - Kliničkog centra Srbije, biće naplaćivane u slučaju da nemaju putno zdravstveno osiguranje. Naplaćivanje će se vršiti u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije.

Važan segment bezbednosti na skijalištu svakako je i zabrana upotreba motornih sanki, osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Naime, upotreba motornih sanki regulisana je Zakonom o javnim skijalištima i njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u delu skijališta koje je za to predviđeno. Sankcije za fizička lica koje voze motorne sanke na skijalištu gde to nije dozvoljeno su od 5 do 25 hiljada dinara, a predviđena je i mogućnost privremenog oduzimanja sanki.

I za kraj, da podsetimo šta po zakonu o skijalištima skijaš ne sme:

1. Skijati na skijalištu, odnosno stazi koja je označena kao zatvorena;
2. Uništavati, uklanjati, oštećivati ili na drugi način ugrožavati postavljene oznake i signalizaciju na skijalištu;
3. Na bilo koji način ugrožavati stubove žičara, mašine za pripremu staze i drugu opremu na stazi;
4. Skijati na stazi ukoliko je pod dejstvom alkohola, droge ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstva koje negativno utiče na njegove sposobnosti;
5. Napustiti mesto sudara sa drugim skijašem pre nego što redarskoj službi korisnika da identifikacione podatke, osim u slučaju kada je to nužno radi pružanja hitne medicinske pomoći povređenom, u kom slučaju će se nakon predaje povređenog na medicinsko staranje javiti najbližoj redarskoj službi skijaškog centra;
6. Skijati unazad (natraške);
7. Postavljati bilo kakve oznake ili ostavljati bilo kakve stvari (bez nadzora) na skijalištu bez dozvole skijaškog centra;
8. Da se zaustavlja na usponu ili na vučnoj stazi ski-lifta ako bi zaustavljanje moglo da ugrozi skijaše koji se prevoze.

Svakog dana na stazama se nalazi određen broj redara i inspektora staza. Oni brinu o bezbednosti korisnika skijališta i uvek su tu da priskoče u pomoć. Redari imaju obavezu da svakog ko se ne pridržava pravila upozore, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.