Aktivni odmor na Kopaoniku: Paraglajding
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (2)


Želite da vidite lepote Kopaonika iz drugog ugla, poletite ili pobedite strah od visine? Paraglajder je prava stvar za vas! Paraglajding ili jederenje padobranom je rekreativno-takmičarski sport koji spada u vazduhopovno-ekstremne sportove, a letenje paraglajderom predstavlja jedan od najlakših i najjednostavnih načina da se ostvari čovekov san o letenju.

Ovaj vid sporta se zadnjih godina razvija velikom brzinom jer ne zahteva velika finansijska sredstva. Paraglajder predstavlja letelicu bez dodatnog motora, a poletanje se vrši zatrčavanjem sa padine odnosno poletišta.

Oprema za jedrenje padobranom je sledeća: Padobran za jedrenje (krilo), sedište i sistem za povezivanje, rezervni padobran,  kaciga, zaštitna obuća, rukavice i odeća i oprema za vezu i navigaciju.  

Na Kopaoniku ćete leteti tandem paraglajderom koji predstavlja letelicu koja je predviđena za pilota i putnika. Tandem krilo je veće površine i ima ograničene letačke mogućnosti zbog bezbednosti putnika. Putnik je smešten na nezavisno sedište, a sa pilotom i krilom je povezan posebnim delom opreme. Kaciga i rezervni padobran su neophodan deo opreme.

Poletanje (zatrčavanje sa padine) se najčeše vrši sa lokacije Orlove (Bele) stene (preko puta hotela Srebrnac) i leti se dolinom ka Brzeću. Ukoliko vremenski uslovi to dopuštaju moguć je i tandem let sa Pančićevog vrha.

Dužina leta zavisi od vremenskih uslova. Najčešće se na Kopaoniku leti oko 30 minuta, a u idealnim vremenskim uslovima moguće je leteti satima i preći desetine kilometara (svetski rekord je 400km). Maksimalna visina koju paraglajderi dostižu je i preko 3000m te se svaki let prijavljuje kontroli letenja.

Za rezervaciju termina i cenovnik letenja kontaktirajte:

- MK Mountain resort www.mkresort.rs ili
- Klub ekstremnih sportova Faith iz Kraljeva www.faith.rs