Hodanje na krpljama (Snowshoeing)
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (40)


Želite da ostanete u formi i tokom zime, ali ne skijate? Imamo aktivnost za vas! Da li ste ikada probali hodanje na krpljama? Ako niste, ova zima je prava prilika za to. Budite oprezni, lako je zaljubiti se u hodanje po dubokom snegu.

Krplje su nastale u regionima sa čestim i velikim snežnim padavinama, tamo gde je ljudima zavisio opstanak od hodanja po dubokom snegu. Najčešće su ih koristili trgovci krznom i lovci. Starinske drvene krplje imaju uglavnom oblik teniskih reketa i danas ih često možete videti kao dekoraciju na zidovima restorana, hotela i ski servisa. Moderne krplje su izrađene od lakih metala, plastike i tkanine. Krplje sa štapovima i gamašnama možete iznajmiti na 2 mesta na Kopaoniku: Ski servis Stiv i Ski servis Gala Sport.

Krplje funkcionišu tako što težinu osobe raspoređuju na veću površinu gazišta tako da noga ne propada previše u sneg. Poželjeno je nositi i štapove koji vam daju bolji balans i jačaju mišiće gornjeg dela tela. Krpljanje je vid planinarenja i u adekvatnim uslovima je relativno bezbedna aktivnost i ne previše skupa u odnosu na druge zimske sportove. Tehniku hodanja nije teško savladati. Jedini preduslovi su dobro zdravlje i toplo oblačenje za boravak na otvorenom. Zahtevnije je od hodanja po suvom terenu a potrošnja kalorija ide i do 400 za sat vremena krpljanja.

Hodanje na krpljama, ili krpljanje, postaje sve popularnije kod ljudi koji često planinare, kod atletičara i rekreativaca koji žele da nastave da se bave svojim hobijem i u zimskim mesecima. Kao idealan spoj rekreacije i prirode, krplje postaju jako atraktivne i turistima koji žele da pobegnu od gužvi ski centara i da uživaju u prirodi, bilo da su to guste četinarske šume ili prelepi vidikovci. Ova aktivnost pristupačna je za sve uzraste.

Planina Kopaonik, posebno Ravni Kopaonik, ima sjajne terene za krpljanje. Ski centar je lociran na preko 1700 metara od nivoa mora pa sezona za ovu aktivnost traje obično od decembra do aprila. Minimalan nivo snega za uživanje je oko 15-20 cm. Maksimalan? Nema granice. Proverite veličinu snežnog pokrivača na linku i vremensku prognozu na linku (izmereno na 1750 mnv). Neki od najčešće posećenih lokaliteta od strane krpljaša su: Markov kamen, vrh Treska, nova Gljivarska staza, vrh Gobelja, Metođe, vrh Kukavica... Krpljanje ima veoma mali negativni uticaj na životnu sredinu i smatra se ekološkom aktivnošću takođe.

Ukoliko se ne služite GPS uređajem, ne poznajete planinu i nemate sigurnost i iskustvo da šetate sami, za bezbedan boravak u planini angažujte licenciranog planinskog vodiča. Profesionalni vodiči će vam pomoći oko izbora i pravilnog korišćenja opreme, pokazaće vam sve tehnike hodanja po dubokom snegu i otkriti skrivene staze do najlepših vidikovaca i mesta. Ture traju od 2-5 sati u skladu sa kondicijom i zahtevima grupe. Uvek se nađe vremena za fotografisanje, igru i odmor. Noćno krpljanje je posebno zanimljivo . Ukoliko se odlučite da idete bez vodiča, imajte u vidu da hodanje po stazama za alpsko skijanje nije dozvoljeno. Nemojte nikada ići sami i uvek sa sobom imajte broj telefona Gorske službe za spasavanje: +38162464646. Markov kamen je idealan za prve korake na krpljama a GPS trek možete preuzetni na ovom linku. Toplo preporucujemo i ”Vodic za hodanje na krpljama” pre nego sto se upustite u avanturu.

Izbegnite čekanje u redovima da biste uživali u planini i udahnite čist planinski vazduh punim plućima, daleko od gužvi ski centra. Uživajte u zimskim pejzažima Kopaonika sa prijateljima i porodicom i iskoristite lepe zimske dane na planini na pravi način. Održavajte svoju kondiciju i u zimskim mesecima uz mali rizik od povreda. Planina vas čeka.

Pavle Pavlović: licencirani planinski vodič MB: 628: +381605771556