Spomenik "Đački grob"
Graditeljske vrednosti | KOMENTARI (0)


Đački grob je spomenik posvećen srpskim ratnicima poginulim tokom Prvog svetskog rata u periodu od 1914. do 1918. godine. Nalazi se u drugoj zoni zaštite Nacionalnog parka Kopaonik na 1550mnv, blizu izletišta Kadijevac. Ovaj spomenik je dugo godina bio zapostavljan i verovatno skrivan od očiju javnosti. Međutim, na 100 godina od Velikog rata, tu je nepravdu ispravio JP „Nacionalni park Kopaonik“. Te 2018. godine, spomenik je obnovljen i otkriven za javnost i posetioce Kopaonika.

Spomenik je u obliku nepravilne piramide, koju obrazuje postament od četiri stepenika i trouglasti završetak zaobljen pri vrhu. Sačinjen od rustično tesanih, tamnosivih granitnih ploča. Obzirom da je autor spomenika nepoznat, dugo je postojala dilema oko porekla njegovog imena. Tekst koji je uklesan na spomeniku posredno nam daje odgovor na ovo pitanje:

"Ovamo cveća deco,
Čiste su ruke vaše,
Ovamo cveća i sveća dajte više,
Jer ovaj kamen seća na očeve na heroje naše,
Što život za vaskrs Srbije dadoše."

Autor je sa puno simbolike, pozivom deci i đacima da posećuju i obilaze ovakva mesta, želeo da pošalje poruku svima nama, da poznajući svoju istoriju pokazujemo da smo dostojni potomci naših predaka.

Postoji više pešačkih staza do Đačkog groba različite težine i dužine. Najkraća je iz smera vodovoda (dužina 2.1 km, rastuće 41 mnv, opadajuće 67 mnv), a nešto duže su od Kadijevca (dužina 3.9 km, rastuće 159 mnv, opadajuće 39 mnv) i Jarma (dužina 4.1 km, rastuće 15 mnv, opadajuće 280 mnv). Podaci su za jedan smer.
 

* Mapu koristite na spostvenu odgovornost. Nismo odgovorni za stanje pešačke staze kao i za njenu tačnost. Pre polaska informišite se o pešačkoj turi u Nacionalnom parku. Radi svoje bezbednosti, molimo vas da koriste usluge profesionalniih vodiča iz Nacionalnog parka Kopaonik.