Gorska Služba Spasavanja (GSS)
Službe | KOMENTARI (5)


Telefon: 063/466-466
E-mail: [email protected]
Sajt: www.gss.rs
Radno vreme: Non stop (dežurna služba)
 

Gorska Služba Spasavanja (GSS) je dobrovoljna i neprofitabilna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje ljudi u nepristupačnim, planinskim i urbanim uslovima.

Spasioci Gorske Službe Spasavanja su poslednja instanca i nada ugroženih ljudi, jer njihova aktivnost počinje onda kada druge, civilne i vojne, službe ostanu bez adekvatnih rešenja. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji osnovni je zadatak GSS-a.

GSS je osnovana 1956 godine od strane iskusnih alpinista, po ugledu na alpske zemlje,a zatim su ciljevi i zadaci modifikovani i uskladjiivani sa potrebama i mogućnostima u Srbiji.

Danas, Gorsku Službu Spasavanja, sačinjava oko 150 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Gorska Služba Spasavanja na Kopaoniku zvanično postoji od 29. novembra 1979. godine. Tokom proteklih 28 godina spasilačkog rada na Kopaoniku, 

Spasioci GSS-a su dobili sve pohvale za požrtvovanost, hrabrost i efikasnost, i to od onih kojima su bili potrebni. Zbog toga je GSS danas, specificni zaštitni znak srpskog planinarstva, a pojava spasioca uvek biva primećena i cenjena. Gorska Služba Spasavanja (GSS) je specificna, i elitna, organizacija u okviru Planinarskog Saveza Srbije (PSS).

U slučaju potrebe, šefa smene Gorska Službe Spasavanja na Kopaoniku uvek možete dobiti na telefon 063/466-466, a sve ostale informacije možete naći njihovoj internet adresi http://www.gss.rs/