SKI kofer: Šta poneti od ski opreme na Kopaonik?
26.1.2015. | 13:07 -> 14:06 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (5)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Izbor skijaške opreme je veliki, a spisak stvari koje treba poneti na zimovanje i na Kopaonik "još veći".

Zato smo za vas kreirali kratak podsetnik - šta poneti na Kopaonik i dali nekoliko praktičnih saveta kako da izaberete pravu skijašku opremu.

Postoji veliki izbor skija, od početničkih, rekreativnih do takmičarskih. Prilikom odabira neophodno je uzeti u obzir nivo znanja i iskustva u skijanju ali i vrstu podloge po kojoj se skija. Skije za početnike su mekane i lagane, omogućavaju lakši ulazak u zaokret i skijanje po neravnim stazama. Skije za vrhunske i takmičarske skijaše su tvrde i precizne, namenjene tvrdim i ledenim stazama. Duže skije su stabilnije i brže ali je teže vođenje i skretanje, dok je kod kraćih skija obrnuto. Dužina skija, za prosečnog rekreativnog skijaša, bi trebalo biti za oko 10 cm kraća od visine skijaša. Za pancerice je važno da je unutrašnja dužina cipele ista kao i dužina stopala dok je tvrdoća cipela (flex) srazmerna nivou skijaškog znanja. Dužina štapova se bira tako da je ugao između nadlaktice i podlaktice 90°, kada se okrenutni štap uhvati šakom ispod krplje.

Veoma je važno redovno i pravilno održavati ski opremu. Postoje razni alati i voskovi za uređivanje skija. Kako bi se baza skija što duže očuvala i zadržala početna svojstva, neophodno je nakon svakog skijaškog dana voskirati svoju opremu. Rekreativni skijaši mogu upotrebljavati univerzalni vosak u pasti ili stiku, koji je namenjen većem rasponu temperature snega i prvenstveno služi za očuvanje baze. Vosak takođe omogućava da se sneg ne lepi za bazu, što utiče na brzinu skijanja. Ukoliko zaboravite alat za podešavanje ski opreme, imate ga na ulaznim stanicama žičara Karaman Greben i Pančićev vrh.

Kako bi se uspešno zaštitili od snega, vetra i hladnoće, neophodno je da se adekvatno opremite za sportske aktivnosti na snegu. Garderoba mora biti višeslojna, funkcionalna, jednostavna i udobna, napravljena od kvalitetnih materijala koje telo održava suvim i toplim. Aktivni, odnosno termoaktivni veš je prvi sloj garderobe koji ima sposobnost da sakuplja znoj i izbacuje ga na površinu tog sloja, gde se brzo suši. Drugi sloj je topli duks od polara, dok jakna, treći sloj, štiti od snega i vetra.

Ski jakna može biti od Goretexa koji je najpoznatiji vodootporni dišući materijal. Sastoji se od mikroskopskih rupica membrane koje su manje od molekula vode ali veće od molekula pare, tako da voda od kiše i snega ne može da prodre u unutrašnje slojeve, dok vlaga može da ispari napolje. Ski pantalone takođe mogu biti od Goretexa, tople, udobne i lagane, koje propustaju vlagu prema spolja.

Najvažniji deo ski opreme je svakako i kaciga, koju skijaši često zanemaruju, ali je danas u mnogim evropskim ski centrima obavezna. Ona mora biti lagana i kvalitetna, sa visokim sistemom zaštite od udarca. 

Pamuk ni u jednom sloju nije preporučljiv, jer upija znoj koji se dugo zadržava i stvara osećaj hladnoće. Sintetički materijali kao što su poliester, mikrofiber, polar, su mnogo bolji izbor jer ne upijaju vlagu već je sprovode. Vuna ima neverovatnu izolacionu sposobnost, jer može apsorbovati vlagu do 30% svoje težine a da ne izgubi toplotnu izolaciju. Zato su vunene čarape odličan izbor, naročito ako su tkane terry loop metodom kojom se eleminišu problemi trenja, te su čarape mekše i udobnije. Ski čarape često imaju dodatak jastučiće na tabanima, prstima i za zaštitu cevanice. Veoma važne su kvalitetne, udobne i vodootporne cipele sa membranama koje ne dozvoljavaju prolaz tečnosti ali omogućavaju isparenje vode.

Kada je Vašem organizmu hladno, prvo su pogođeni periferni delovi tela kako bi se zaštitili vitalni organi. Zato su kapa i rukavice neophodni i mogu znatno da zaštite od hladnoće. Kapa može biti od vune ili nekog sintetičkog materijala, dok je najbolje imati dva para rukavica. Jedne donje, tanje, od polara i gornje, deblje, koje su nepromočive, izdržljive i tople. Odlična zamena za šal, ski maska ili fantomka štiti od hladnog vazduha, posebno od vetra. Može biti napravljena od polara, neoprena, likre, poliestera, materijala koji omogućavaju koži da slobodno diše.

Dok ste na planini veoma je važno da se adekvatno zaštitite od sunca jer se intezitet UV zraka povećava sa nadmorskom visinom. Pored kreme za sunčanje, neophodne su vam i ski naočare sa 100% UV zaštitom. One su važan deo ski opreme i moraju udobno prijanjati uz lice i biti kompatibilne sa vašom kacigom. Štite od snega, vetra i hladnoće i omogućavaju bolju vidljivost u slučajevima magle.

I na kraju da rezimiramo šta vaš ski kofer mora da sadrži:

- skije, vezovi, štapovi i pancerice
- snowboard, vezovi i cipele
- torba za ski cipele, skije ili snowboard
- aktivni veš
- polar duks
- ski jakna i pantalone
- cipele
- ski čarape
- kapa
- rukavice
- ski maska ili fantomka
- ski naočare
- kaciga
- štitnik za leđa
- ranac
- alat i vosak za uređivanje skija
- UV zaštita