Sopstveni prevoz - Kako stići do Kopaonika?
Prevoz | KOMENTARI (15)


Putovanje sopstvenim vozilom na Kopaonik može biti izazov i za vozače i za njihova vozila. Najpre je neophodno dobro pripremiti vozilo za zimske uslove, a samu vožnju prilagoditi vremenskim prilikama i uslovima na putu.

Ukoliko do ski centra Kopaonik krećete iz pravca Beograda odnosno Niša, na raspolaganju vam je nekoliko putnih pravca:

1. Beograd - Pojate - Kruševac - Brus - Brzeće - Kopaonik, u ukupnoj dužini od 277 km.

  • Beograd - Pojate (169km)
  • Pojate - Kruševac (21km)
  • Kruševac - Brus (52km)
  • Brus - Brzeće (18km)
  • Brzeće - Kopaonik (14km)

Nakon 170 km vožnje autoputem Beograd – Niš, isključujete se kod naplatne stanice Pojate. Cena putarine za putnička vozila Beograd – Pojate iznosi 630,00 din. 

Put se dalje odvaja ka Ćićevcu i Stalaću, a nakon 22 km stiže se u Kruševac. Ukoliko imate vremena možete napraviti kratak izlet do Ribarske banje koja je od Kruševca udaljena 32 km u pravcu Prokuplja. Ribarska banja je poznata po svojim izvorima sumporovite mineralne vode i njenoj izuzetnoj lekovitosti. Na 20 km od Kruševca proteže se planina Jastrebac gde možete napraviti predah i posetiti izletište sa jezerom.
 
Od Kruševca se put dalje nastavlja ka Brusu u dužini od 52 km. U blizini Brusa (5km) nalazi se jedan od najlepših manastira Moravske škole Lepenac, koji je od velike važnosti za celu Brusku oblast. Severozapadno od Brusa, u pravcu Goča, uzdiže se srednjovekovna tvrđava Koznik koja se vidi i sa vrhova Kopaonika.
 
Od Brusa se ubrzo, nakon 18km, stiže u podkopaoničko selo Brzeće, odakle počinje uspon na Kopaonik u dužini od 14 km.

 

2. Beograd - Preljina - Kraljevo - Biljanovac - Jošanička banja - Kopaonik, u ukupnoj dužini od 274 km.

  • Beograd - Preljina (143km)
  • Preljina - Kraljevo (34km)
  • Kraljevo - Biljanovac (61km)
  • Biljanovac - Jošanička Banja (10km)
  • Jošanička Banja - Kopaonik (26km)

Nakon 143 km vožnje autoputem Miloš Veliki, isključujete se kod naplatne stanice Preljina. Cena putarine za putnička vozila Beograd – Preljina iznosi 430,00 din. Na devedesetom kilometru od Beograda možete se isključiti sa autoputa kod Ljiga i posetiti planinu Rudnik koja je proglašena vazdušnom banjom ali i posetiti obližnje vulkansko uzvišenje Ostrovica, na kome se nalaze ostaci Jerininog grada. 

Od Preljine putem se nastavlja ka Mrčajevcima i Kraljevu (34km). U blizini Kraljeva vredno je posetiti manastir Žiču kao i Matarušku banju. Nakon 20 km od Kraljeva, sa leve strane puta uzdiže se srednjovekovno utvrđenje Maglič. Ubrzo zatim stižete u mesto Ušće (25km) odakle možete na kratko skrenuti sa puta i posetiti najpoznatiji srpski manastir Studenicu (10km).
 
Od Ušća nastavljate ka Biljanovcu gde se odvajaju putevi za Kopaonik. Put od Biljanovca do Kopaonika preko Jošaničke banje je u dužini od 36 km, dok je put od Biljanovca do Kopaonika preko Raške i Rudnice dug 47 km. Na vama je da izaberete kojim putem ćete krenuti. Put od Jošaničke banje ka Kopaoniku je tokom zimske sezone više prekrivem snegom od puta Rudnica – Kopaonik, s tim što je uspon nešto blaži. Takođe, na delu puta od Jošaničke banje je pojačana kontrola zimske opreme, pa ćete morati da stavite lance pre nego što počnete uspon na Kopaonik. Ukoliko ste odseli u vikend naselju Treska verovatno ćete izabrati put Biljanovac – Rudnica – Kopaonik. Na putu Biljanovac – Raška možete posetiti značajne srpske manastire Stara i Nova Pavlica kao i zadužbinu Jelene Anžujske - Manastir Gradac.
 

  

3. Beograd - Batočina - Kragujevac - Kraljevo - Biljanovac - Kopaonik, u ukupnoj dužini od 288 km.

  • Beograd - Kragujevac autoputem (139km)
  • Kragujevac - Kraljevo (52km)
  • Kraljevo - Biljanovac (61km)
  • Biljanovac - Jošanička Banja (10km)
  • Jošanička Banja - Kopaonik (26km)

Nakon 115 km vožnje autoputem Beograd – Niš isključujete se kod naplatne stanice Batočina. Cena putarine za putnička vozila Beograd – Batičina iznosi 400,00 din. Od Batočine nastavljate put ka Kragujevcu (24km), a zatim dalje prema Kniću i Gružanskom jezeru. Od Mrčajevca stižete u Kraljevo nakon nekih 20 km vožnje, odakle nastavljate put ka Ušću i Biljanovcu. Put dalje vodi ka Jošaničkoj banji odakle počinjete uspon na Kopaonik.

4. Niš - Prokuplje - Blace - Brus - Brzeće - Kopaonik, u ukupnoj dužini od oko 125 km

Ukoliko na Kopaonik krećete iz pravca Niša, na raspolaganju vam je i putni pravac preko Prokuplja i Blaca.


5. Od Novog Pazara na Kopaonik stižete preko Raške i Rudnice a put je dug oko 46 km.

U blizini Novog Pazara možete posetiti najznačajnije srpske spomenike - Manastir Sopoćani, Manastir Đurđevi stupovi i srednjovekovni kompleks Stari Ras.  
 
 

Potrebna dokumenta: 

Cene putarina (u dinarima) na auto-putu za putnička vozila:

Tehnička pomoć:

Podsećamo da je telefon stalno dežurne Alarm centrale Auto-moto saveza Srbije, 011/9800, preko kojeg možete angažovati pomoć, odnosno dobiti i dodatne informacije. Pored toga putna pomoć se može dobiti i preko telefona servisnih centara AMS Srbije, odnosno preko telefona 1987, širom zemlje.

Takođe, možete se pre puta obezbediti jednim od godišnjih Atlas24h paketa pomoći na putu. Atlas24h više od 15 godina obezbeđuje bezbrižnost na putu vozačima u Srbiji. Preporučujemo Nacionalni paket, a spisak svih paketa možete naći na sledećem linku >>>.

Napominjemo da su u funkciji i aerodromi u Nišu i Kraljevu, pa posetiocima koji se odluče za avio prevoz ostaje još 131 km vožnje od Niša do Kopaonika, odnosno 113 km vožnje od Kraljeva do Kopaonika.

Ukoliko nemate lance iste možete iznajmiti u Jošaničkoj Banji i Brzeću.

Ne žurite, jer je i samo putovanje deo ukupnog turističkog doživljaja!