Razlozi zašto žičare Bela reka 1 i 2 ove sezone neće biti u funkciji
24.12.2017. | 14:36 | Investicije | KOMENTARI (33)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Žičara Bela reka ove sezone neće raditi za izvlačenje turista iz Brzeća. Starost žičare od preko 30 godina utiče na stanje i bezbednost instalacije. Zbog obima nedostataka i nemogućnosti pronalaženja svih potrebnih elemenata kao i sanacije nosećih elemenata na konstrukciji instalacija Bela reka 1 i 2 da bi se dovele u bezbedno korišćenje jedino rešenje je kompletna zamena instalacija novom.

Zbog problema koje su JP "Skijališta Srbije" imala do sada sa instalacijama u radu, a uz sve napore da obezbede  bezbedno korišćenje instalacija od strane korisnika, Skijališta su tokom remontne sezone 2017/18 izvršila detaljna ispitivanja uz pomoć firme koja osposobljena da da upotrebnu dozvolu, ali je konstatovano više vrsta deficita, među kojima su elektro, mašinski i građevinski.

Dva stuba žičare su izašla iz ose i postoji velika verovatnoća od ispadanja noseće sajla sa kotura na pomenutim stubovima. Takođe na preko 80 procenata korpi hvataljke koje drže korpe su naprsle. Žičaru je izgradio Energoinvest iz Sarajeva, pre skoro tri decenije, te je nabavka rezervnih delova praktično nemoguća. Uz sav napor Skijališta, nije bilo moguće pronaći odgovarajuću firmu koja bi izvršila sanaciju. Čak i da je pronađena firma, sve to ne bi bilo i finansijski isplativo zbog starosti instalacije. Ustanovljeno je da bi korišćenjem ove žičare bila ugrožena bezbednost skijaša, pa je time potpuno isključena mogućnost njenog rada.
 
Generalno gledano, žičara u ovako lošem stanju je tokom prethodnih godina prevozila vrlo malo skijaša. Procentualno je to bilo 0.08 od ukupnog broja prevezenih turista. Ako je nešto iz cele priče i pozitivno, to je da će sada verovatno biti mnogo veći pritisak javnosti da se što pre krene sa izgradnjom nove žičare.
 
Iz Skijališta smo dobili uverenje da se oni maksimalno trude da se žičara što pre izgradi, jer je realno gledano to najviše u njihovom interesu. Skijališta Srbije intenzivno rade na tome da se, uz pomoć države, obezbede sredstva, kako bi se za već sledeću sezonu izgradila nova žičara koja će povezivati Brzeće sa Kopaonikom. Međutim za sada u planu investicija koje bi država finansirala za sledeću godinu nema pomenute žičare, a bez pomoći države Skijališta iz svojih prihoda ne mogu izgrade novu instalaciju.

Kao prvi korak, tokom leta je urađeno geodetsko snimanje terena na lokaciji Bela reka 1 i Bela reka 2. Razmatraju se dve varijante buduće žičare pri čemu bi obe trase izlazile na vrh Mali karaman. Zavisno od finansiranja u opticaju su i isklopivi četvorosed/šestosed/osmosed odnosno gondola. Na osnovu preliminarnih proračuna vrednost gondole bi bila 17.5 miliona eura. Za sada je jedino opština Brus obezbedila milion eura za ovu investiciju. Najbliže rešenje realizaciji je neka vrsta isklopive žičare.

Pogledajte još:

 
Pogledajte i izjavu ministra Rasima Ljajića povodom izgradnje nove žičare na potezu Bela reka.