Izgradnja kabinske žičare - gondole iz Brzeća
8.12.2015. | 02:08 -> 03:43 | Investicije | KOMENTARI (28)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Plan investicionih ulaganja u ski centar Kopaonik trenutno se koriguje prema ekspertizi od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Na osnovu važećeg prostornog plana za NP "Kopaonik" uz pomenutu korekciju, prioritetno se planira izgradnja kabinske žičare, odnosno gondole iz Brzeća. U skladu sa važećim procedurama Skijališta su dostavila predloge za dve trase kabinske žičare iz Brzeća.
 
Zbog sve većeg opterećenja skijališta u visinskoj zoni i drastično veće izgradnje u Brzeću, zbog ozbiljno opterećene saobraćajne i komunalne infrastrukture u centru Kopaonika planira se što skorije povezivanje Brzeća i centra Kopaonika kabinskom žičarom. To su razlozi zbog kojih smo iz JP "Skijališta Srbije" dobili uverenje da maksimalno podržavaju projekat izgradnje gondole iz Brzeća ka centru Kopaonika.
 
Skijališta su još početkom 2013. godine pokrenula inicijativu za izgradnju ove gondole. Tada su u ime Vlade Srbije ministar Mlađan Dinkić, a u ime italijanske grupacije Leitner vlasnik Martin Leitner potpisali memorandum o izgradnji gondole iz Brzeća.
 
Planirano je bilo da se gondola, šestosed na lokaciji Struga, nova vodena akumulacija, veštačko osnežavanje i više novih staza gradi po principu privatno-javnog partnerstva. Plan je bio da se u sezoni 2014/2015. ostvari višegodišnji san o prvoj gondoli na Kopaoniku >>>
 
Nažalost, ponajviše zbog birokratije ali i finansiranja, žičara još uvek nije ugledala svetlost dana. Međutim iz Skijališta smo dobili uverenje da čim se izvrši izmena Prostornog plana, odnosno čim se steknu zakonski i planski osnovi, krenuće se u realizaciju ovog projekta.
 
U skladu sa važećim procedurama Skijališta su dostavila predloge za dve trase kabinske žičare iz Brzeća:
 
Prva varijanta
trase kabinske žičare "Brzeće/Bela rekaˮ nastala je u konsultaciji sa dobavljačem opreme (Poma-Leitner) tokom pomenute akcije za izgradnju žičare i predstavlja značajno unapređenje varijante iz postojećeg Master plana. Trasa je pomerena više u levo u odnosu na postojeće žičare "Bela reka 1 i 2" i time omogućava izgradnju 14 novih staza, odnosno veznih staza. Međutim delom prolazi kroz zone zaštite NP "Kopaonik" što će sigurno usporiti gradnju i pribavljanje svih potrebnih dozvola.
 
Druga varijanta
gondole iz Brzeća ide duž trase postojećih žičara "Bela reka 1 i 2".  Ova varijanta je nešto duža ali je i povoljnija jer se nalazi izvan zone zaštite II stepena, ne zahteva nove proseke šume i u funkciji je postojećeg alpskog međunarodnog takmičarskog poligona – FIS poligon "Bela Reka”. Na karti se vidi i žičara "Struga“ sa polaznom stanicom na 1270 mnm (cilj alpskih staza svih kategorija osim muškog spusta – po FIS standardima), kojom se ostvaruje veza do međustanice kabinske žičare "Brzeće/Bela reka”. Ovim planom predviđeno je i prosecanje 4 nove staze.
 
Obe varijante omogućavaju direktan ulaz na skijalište Kopaonik kao i prilaz do centra Suvo Rudište iz zaštitne zone NP "Kopaonik“ sa bruske strane. Polazna stanica bi bila u Brzeću dok bi izlazna stanica bila kod Vojnog doma u centru Kopaonika, nedaleko od JAT apartmana i Vile "Nikola". Zavisno od izbora trase postojala bi jedna (Mali karaman) ili dve (Mali karaman i Kamarište) međustanice.
 
Na kraju, raduje što se JP "Skijališta Srbije" trude da imaju gotove razvojne projekte, te u svakom trenutku, kada se stvore finansijski uslovi, može se odmah konkurisati za finansiranje kod nadležnog ministarstva.