Ski staza uz žičaru "Bela reka II"
Ostalo | KOMENTARI (24)


Tip žičare: Dvosed Poma
Vrsta staze: 16
Dužina: 1250m
Visinska razlika: 521m
Vreme vožnje: 8.5 min

Spada u veoma teške staze i preporučuje se isključivo dobrim skijašima. Zbog svog položaja i zbog neočišćenosti same trase staze osuđena je na veoma mali broj skijaških dana. Staza je u gornjem delu veoma široka i predivna za skijanje međutim problem dolazi u delu zvanom levak koji je izuzetno strm tako da je taj deo staze teško proći sve do mesta zvano Kamarište gde se Bela reka II sapaja sa Belom rekom I i Strugom.

I povrh svega toga skijanje ovom stazom predstavlja nezaboravan užitak kako zbog same staze tako i zbog predivnog pogleda na južnu Srbiju. Bela reka II se nastavlja na Belu Reku I kojom se stiže do samog Brzeća. Ukupna dužina obe staze prelazi 3.5km, a visinska razlika je skoro 900m.

Sa vrha se spuštaju tri prečice, jedna prema dnu Gvozdca, druga prema dnu Kneževskih bara, a treća koja nikada nije bila u funkciji ide prema vrhu Struga.

Do staze se stiže sa vrha Mali karaman grebenom preko vrha Ledenice gde ima sitnih padova i uzbrdica tako da je potrebno u proseku 15tak minuta hoda na skijama. Ukoliko Ledenice rade do vrha se stiže upola kraće. Nekada je između vrha Bele reke II i Ledenica, na mestu gde postoji mali uspon, postojao baby ski lift koji je pomagao da se lakše stigne do Belih reka.

Da bi se iskoristio sav potencijal ovog dela skijališta neophodna je zamena dotrajale žičare, veštačko osnežavanje, čišćenje same trase staze i nabavka tabača sa vitlom.

 

Pogledajte satelitski snimak i lokaciju