U planu gondola Pančić i kombinovana gondola na lokaciji Mali karaman
10.5.2021. | 15:40 -> 19.1.2022. | 04:53 | Investicije | KOMENTARI (63)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


U cilju stvaranja preduslova za dalji razvoj ski centra Кopaonik, JP "Skijališta Srbije“ pristupaju razradi tehničke dokumentacije za nove instalacije za vertikalni transport skijaša.

Planirana je razrada projekata za novu instalaciju sa pratećim sadržajima na lokaciji od Vojnog doma do vrha Mali karaman, kao i izgradnju gondole na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar.

Gondola na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar

Intenzivan razvoj turističkog smeštaja u centru Kopaonika, poslednjih godina doveo je da stvaranja velikih gužvi na ključnim instalacijama u Dolini sportova. Potencijalni kvar na bilo kojoj od instalacija koje vode ka Suvom rudištu ili Karaman grebenu, dovodi do još večih gužvi ali i velikog nezadovoljstva skijaša.

Upravo jedan takav kvar se desio protekle nedelje, te žičara Pančićev vrh neće biti u funkciji 5 dana. Iz tog razloga JP "Skijališta Srbije" žele da aktiviraju trasu nekadašnje dvosedne žičare Centar, kako bi se izvršilo rasterećenje postojeće instalacije Pančićev vrh, samim tim i lakše koristio veliki broj izgrađenih staza na lokaciji Pančićev vrh.
 
Dvosedešnica centar
Na pomenutoj trasi, planira se izgradnja gondole (prethodni plan je bio šestosedna isklopiva žičara) sa garažom na polaznoj stanici i pratećim objektom površine 850kvm. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1628m, a u planu je i produžetak ski staze do izlazne stanice odnosno do ambulante doma zdravlja Raška.
 
Izlazna stanica (u okviru koje je planiran i restoran) je na Suvom rudištu sa izlaznim platoom, koji će se deliti sa budućom gondolom iz Vikend naselja, koja je takođe u fazi izrade idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

Projektom će se rešiti ukrštanje instalacije sa liftom Malo jezero i žičarom Кrst, kao i adekvatan pristup za skijaše, uzimajući u obzir obuhvat predviđen za izgradnju crkve.
  
Izgradnja kombinovane gondole - žičare od Vojnog doma do vrha Mali karaman

Ova instalacija predstavlja nastavak realizacije povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Кaraman koristeći novoizgrađenu gondolu, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Kopaonika.

Mali karaman
Novom žičarom je potrebno rešiti brzo i lako izvlačenje sa jako opterećene fiksne četvorosedne žičare Mali karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizgrađenoj gondoli u povratku ka svom smeštaju u Brzeću.

Predviđena instalacija je kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1300m. Takođe, planirana je i izgradnja ski staze uz novu instalaciju.
 
Nova instalacija je predviđena u skladu sa Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik, na trasi postojećeg ski lifta Mali Karaman. Polazna stanica kombinovane gondole - žičare sa pratećom garažom i objektom Uprave JP "Skijališta Srbije" je planirana u zoni između regionalnog puta i jezera Mali karaman, dok je  izlazna stanica na platou izlaza gondole Brzeće - Mali  Karaman. 

Početna stanica će biti na glavnom putnom pravcu te se planira i izgradnja pristupne saobraćajnice. 

Trenutno se radi na idejnom projektu sa studijom opravdanosti. 

Pročitajte još: