Sledi dinamičniji i hladniji period sa snežnim padavinama
2.4.2021. | 16:29 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)


U narednom periodu nad prostorom kontinenta uspostavlja se prava zimska situacija. Stabilan, snažan anticiklon se postavlja na okeanu, što je savršena prilika da se iz oblasti Skandinavije na kopno razlije hladniji vazduh duboko na jug. U našem regionu doći će do formiranja sekundarne ciklogeneze, tako da će kvalitetno zahlađenje biti praćeno i dobrim padavinama.

U petak do kraja dana na Kopaoniku tipično promenjivo vreme, sa smenom Sunca i oblaka u razvoju, koji će uslovljavati kišu, krupu ili sneg. Vetar slab do umeren, zapadni. Maksimalna temperatura 5 stepeni.

U subotu postepeno jače naoblačenje, isprva sa kišom, ali se uz dotok hladnijeg vazduha očekuje brzi prelazak u sneg negde oko podneva. Sa tim padom temperature, vetar će biti u skretanju na severne pravce, u pojačanju. Maksimum temperature od 4 stepena se očekuje prepodne, dok će uveče temperatura opasti na -5.

U nedelju promenjivo, ujutru sa snegom. Kasnije popodne biće nakratko i Sunca, ali se očekuju i prolazni pljuskovi snega u naletima. Vetar. umeren do jak severni. Maksimalna temperatura -3C.

U ponedeljak jutro veoma hladno, tokom dana dosta Sunca. Vetar u slabljenju, te u skretanju na jugozapad. Maksimalna temperatura 2C, uz nisku vlažnost.

U utorak ujutru takođe hladno i mrazno, tokom prvog dela dana dosta Sunca, dok se kasnije očekuje postepeno naoblačenje. Vetar slab do umeren, jugozapadni. Maksimalna temperatura 6C.U toku noći, jače zahlađenje sa snegom.

Što se tiče novih snežnih padavina, do ponedeljka ujutru se očekuje 13-14cm snega.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB