Stabilnije i toplije uz dominaciju grebena anticiklona, nove staze u funkciji (FOTO & VIDEO)
23.12.2023. | 17:29 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Na Kopaoniku je danas u funkciji 8 od 24 ski instalacija (33.3%), 11 od 49 ski staza (22.4%) i 6 od 30 ski puteva (20%). Prohodno je ukupno 11.6/58.5 km skijališta (19.8%). Radno vreme ski centra je od 09:00 do 15:30 časova. Noćna staza Karaman greben radi od 18:00 do 22:00 časova. Visina prirodnog snega je 37 cm dok ga na stazama ima utabanog od 10 do 30 cm. Od danas, po prvi put ove sezone, u funkciji je staza Mali karaman sa oznakom 8a, zatim vezna staza Karaman greben - Mašinac 7a - 22, kao i delovi staza 7b i 7C do Kafeterije. Od sutra će biti u funkciji ski liftovi Karaman, Jaram i Gobelja relej i pripadajuce staze 10, 11 i 12a.
 


Što se tiče vremena. nad sinoptikom Evrope potpunu dominaciju preuzima zonalno strujanje. Ciklonska serija sa Atlantika se preko severa Evrope izmešta dalje ka istoku i severoistoku, dok se južnije iznad kontinentalne Evrope uspostavlja dominacija anticiklona. Samim time, vreme postaje veoma blago zbog zapadnih strujanja sa okeana i Mediterana, prava zima se povlači ka krajnjem severu i istoku Evrope.

Na Kopaoniku u subotu oblačno, sa talasom vrlo slabih snežnih padavina prepodne ili oko sredine dana. Vetar slab do umeren, u prvom delu dana severozapadni, zatim u skretanju na zapadni i jugozapadni. Maksimalna temperatura do pozitivne nule i biće zabeležena uveče.

U nedelju još u prvom delu dana nešto oblaka, zatim razvedravanje i obilje Sunca. Vetar slab do umeren, jugozapadni. Maksimalna temperatura do 3 stepena, ali uz 
pad relativne vlažnosti.



Od ponedeljka do srede jutro hladno sa prizemnim mrazom, u toku dana sunčano i toplo uz relativnu nisku vlažnost vazduha.  Jedino u sredu  popodne prolazno naoblačenje uz visoku oblačnost, ali bez padavina. Vetar još u ponedeljak slab do umeren, jugozapadni, dok će u utorak i sredu biti slab i promenjiv. Maksimalna temperatura u ponedeljak do 8 stepeni, u utorak 5 stepeni,  u sredu 4 stepena.

Slično vreme i u četvrtak, ponovo predveče uz prolaznu oblačnost i aktiviranje jugozapadnog vetra, doduše tek slabog. Biće toplije, maksimalna temperatura do 8 stepeni.

Pošto govorimo o toplom vremenu unutar anticiklona, usled izostanka magle (ogromne vlage) i jakog vetra (jugovine) sneg će se solidno držati, iako neće biti baš savršeni uslovi za održavanje istog. Dakle, biće topljenja ali samo u najtoplijem delu dana i ne toliko izraženog.

 
 

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB