Vrhunac topline prolazi, temperatura u laganom opadanju, u subotu front uz sneg
16.2.2016. | 21:25 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (3)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Veoma topla vazdušna masa, koja je donela veliki broj temperaturnih rekorda na južnom, centralnom i istočnom Balkanu, sutra uveče kreće da popušta. Ona je u naše krajeve došla posredstvom jake advekcije toplog vazduha sa severa Afrike na prednjoj strani ciklona koji se izmeštaju severnije i zapadnije od nas. Usled zgusnutosti izobara, došlo je i do pojave jakih vetrova, posebno južnih smerova koje nazivamo Fen.

Fen, na nemačkom Föhn ili popularno nazvan snegožder je jak, slapovit vetar koji se javlja na zavetrenoj strani planinskih masiva. U našim krajevima se javlja pri južnim strujanjima na severnom delu Dinarskih planina, dok je u Evropi najkarakterističniji za Alpe. Posebno je izražen ako se vazduh prethodno na navetrenoj strani uzdizao suvoadijabatski do zasićenja, a zatim vlažnoadijabatski, uz formiranje oblaka i izlučivanje padavina.

Kada krene vazduh da se spušta niz planinu, on se adijabatski naglo zagreva, te postaje suvlji i kao takav ima znatno višu temperaturu i znatno nižu vlažnost od vazduha na istoj visini na navetrenoj strani planine. Vreme na zavetrenoj strani je obično vedro, vrlo toplo uz kristalno čisto i plavo nebo, te ogromnu vidljivost (preko 50km) i pojačan vetar. Kada duva fen, pojačan je broj samoubistava, te lošeg psihičkoj stanja ljudi. Fen posebno dovodi do glavobolje, malaksalosti.

Fen u proleće izaziva ubrzano buđenje vegetacije, a leti dovodi do isušivanja. Zimi usled naglog otopljenja može dovesti do lavina ili poplava. Fotografija uz članak to lepo pokazuje. Mesto na navetrenoj strani planine u podnožju ima 10 stepeni, a mesto na istoj visini sa zavetrene strane ima 21 stepen.

Vrelina na visini, kao što je već rečeno, postepeno popušta od sutra uveče, ali će sutra u toku dana biti i dalje veoma, veoma toplo, uz dosta sunca. Vetar i dalje jak, jugozapadni.

U četvrtak i deo petka više oblaka, uz nešto kiše, jedino je na samom vrhu Pančića moguća i susnežica ili nešto mokrog snega. U četvrtak vetar u skretanju na jugoistočni i istočni, umeren do jak, dok bi u petak bilo uglavnom mirno, uz slab vetar sa zapada.

U subotu se očekuje prolazni hladni front i zahlađenje, uz talas snežnih padavina te pojačan severac nakon prolaska fronta. Zbog povoljnog severozapadnog strujanja oblačnosti, moglo bi biti 10-ak centimetara snega, ako se nešto dotad ne promeni u izlazima modela. U nedelju, te posebno ponedeljak opet sve toplije na visini, uz dosta sunca i nisku vlažnost.

Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB