Kratkoročni i srednjoročni planovi razvoja skijališta Kopaonik
22.7.2018. | 16:09 -> 16:33 | Investicije | KOMENTARI (12)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


JP “Skijališta Srbije” raspisala su javnu nabavku za usluge geodetskog snimanja na lokacijama Karaman i Treska. Ništa ne bi bilo neobično da prilog ove javne nabavke ne otkriva najverovatnije kratkoročne i srednjoročne planove za razvoj skijališta Kopaonik.

Trenutno su na Kopaoniku radovi na prosecanju dve nove staze na lokaciji Gvozdac u ukupnoj dužini 2km i nove staze na lokaciji Krčmar. Uskoro počinju i radovi na prosecanju staze na lokaciji Duboka u dužini 400m, zatim montaža ski lifta Ledenice i izgradnja nove staze na lokaciji Treska i izgradnja potpuno novog dvostrukog ski lifta na lokaciji Marine vode.

Svi ovi radovi prikazani su na pomenutom prilogu ali i još mnogo toga. Ako se mapa detaljno analizira staze obeležene plavom bojom su trenutno stanje na skijalištu, dok lokacije obeležene belom predstavljaju planove JP "Skijališta Srbije" za širenje skijališta na Kopaoniku.

No krenimo redom. Geodetsko snimanje na lokaciji Treska vrši se u cilju premeštanja ski lifta Ledenice na novu lokaciju kao i za prosecanje nove staze uz ovaj lift. Međutim uvidom u mapu se, najverovatnije srednjoročnim planom, predviđa izgradnja većeg broja staza na ovoj lokaciji ali i nove žičare koja bi opsluživala iste. Time bi se konačno rešio problem izvlačenja skijaša iz Vikend naselja. Upitno u celom ovom projektu je južna orijentacija skijališta, te će upotrebna vrednost ovog poteza zavisiti u najvišoj meri od veštačkog osnežavanja.

Na lokaciji Karaman vrši se geodetsko snimanje u cilju izgradnje nove staze, čija bi lokacija bila levo od postojećeg ski lifta gledajući od početne stanice prema vrhu. Takođe na ovom potezu planirana je izgradnja novog ski poligona ali i nove žičare koja bi kretala nešto niže od postojećeg ski lifta (prema veznoj stazi Jaram - Gvozdac) i izlazila na vrh Vučak. Sa ovog vrha planirana je i veza prema novim stazama na Gvozdcu.

Od verovatno izvesnih proširenja ucrtana je još jedna staza na Sunčanoj dolini koja bi prolazila pored bivšeg hotela Bačište i staza između postojećih staza 4a i 4b. Nova staza između crvene i crne Duboke, staza uz Duboku 2 i donji deo Krčmara nisu izvesne zbog najverovatnijeg neslaganja Zavoda za zaštitu prirode.

U planu je i izgradnja nove žičare Vučak koja bi silazila u Crvene bare kao i još jedne nove žičare koja bi dalje bila veza prema Gobelji. Objektivno gledajući ovo je neki srednjoročni plan Skijališta.

I za kraj, na skici su ucrtane i staze koje bi se nalazile na teritoriji opštine Leposavić, kao verovatno dugoročni plan razvoja skijališta, ali je ova izgradnja malo verovatna zbog njihovog prostiranja na teritoriji Kosova i Metohije.