Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne postojeće staze
5.5.2018. | 02:16 -> 03:07 | Investicije | KOMENTARI (20)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Sve do 2005. godine, kada je počelo kapitalno ulaganje u Ski centar Kopaonik, kapaciteti žičara i staza su bili relativno dobro usklađeni. Brzine starih žičara i ski liftova odgovarale su prosečnoj brzini spuštanja skijaša srednjeg nivoa znanja od oko 10 km/h i sa njihovim kapacitetom bio je usklađen i kapacitet staza. Izgradnjom novih žičara veće brzine i kapaciteta poremećen je balans kapaciteta staza i žičara, odnosno dinamika proširenja postojećih i izgradnje novih staza nije pratila instaliranje novih žičara. 25 postojećih instalacija može da opsluži između 12 000 i 14 000 jednovremenih skijaša, dok je kapacitet staza nešto ispod 5 000 skijaša. Zato su proširenje i izgradnja novih ski-staza uz postojeće žičare postali prioriteti skijališta Kopaonik.

Ovih dana iz JP "Skijališta Srbije" stižu nam jako lepe vesti. Planira se izgradnja pet novih i proširenje jedne postojeće ski staze. Uz već najavljeni novi dupli ski lift na Marinim vodama, razmišlja se i o nabavci još jednog ski lifta tipa tanjir, a demontirani ski lift Ledenice seli se na lokaciju prema Vikend naselju.

Na lokaciji Krčmar prikupljene su sve potrebne dozvole i uskoro se kreće u izgradnju ski staze. Nova ski staza Krčmar biće trasirana paralelno sa postojećom stazom (gledano odozdo na gore - levo od postojeće staze), dužine je oko 1500 metara, širine do 60 metara. Stara i nova staza će biti odvojene vetroustavima, a na drugoj granici nove staze će takođe biti izgrađeni vetroustavi. U donjem delu staza se uliva u postojeću stazu, na raskrsnici sa ski putem ka polaznoj stanici žičare Duboka 1 (kod stare međustanice). Donji najstrmiji deo staze Krčmar će biti adekvatno proširen. Kategorija nove staze je srednje teška, odnosno crvena. Nažalost za ovu sezonu nije predviđeno pokrivanje nove staze sistemom za veštački sneg.

Novim tenderom planirana je dugo očekivana izgradnja dve nove staze i veznog puta na lokaciji Gvozdac. Prva ski staza dužine 750 metara će se graditi na mestu gde je 1999. godine lavina praktično prokrčila novu stazu, dok će se druga ski staza dužine 500 metara ulivati u postojeću stazu Gvozdac na spoju sa Ledenicama. Na tom pojasu teren je dosta strm, tako da su ski staze nagiba i do 60% i spadaju u crne staze. Vezni ski put, koji povezuje navedene ski staze sa izlaznom stanicom žičare Gvozdac, dužine je oko 650 metara, nagiba do 30%. Kategorija staza će biti teška, odnosno crna.

Na lokaciji Duboka gradiće se nova staza dužine 400 metara i minimalne širine 40 metara. Ova staza će praktično biti produžetak postojeće ski staze 4 i trasirana je paralelno sa stazom 6a - Crvena Duboka. Kraj će se spajati sa veznom stazom Pajino preslo - Crvena Duboka. Plan JP "Skijališta Srbije" je i nabavka novog ski lifta tipa tanjir koji bi bio trasiran između ove dve paralelne staze (4 i 6a). Time bi se dodatno rasteretio skijalište, omogućio skijanje na pomenutim stazama u slučajevima jakog vetra na Suvom rudištu ali i zaobilaženje nastavka staze Crvena Duboka kada je na istoj loša podloga.

Uporedo na izgradnjom nove staze planirano je i širenje staze Crvena Duboka od spoja sa veznom stazom Pajino preslo - Crvena Duboka, pa sve do početne stanice žičare Duboka 1. Staza će se širiti od 25 do 40 metara prema potoku, odnosno levo od pravca spuštanja skijaša i bordera. Na tom potezu potrebni su obimni radovi koji zahtevaju zacevljenje potoka, kanalisanje svih pritoka ka potoku, nivelaciju i drenažu terena i konačno uređenje površine za skijanje. Uz sve to potrebna je i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode pa upitno da li će ovo proširenje biti spremno za narednu ski sezonu.

I za kraj JP "Skijališta Srbije" u saradnji sa Opštinom Raška, demontirani ski lift sa Ledenica, postavljaju na lokaciju ka Vikend naselju. Polaz ovog ski lifta će biti u blizini Vikend naselja, a izlaz zoni povezanoj sa izlazom žičare Krst. Uz montažu ski lifta gradi se i nova staza koje će biti delimično ukopana radi što boljeg zadržavanja snega obzirom na južnu orjentaciju staze. 
 
Planovi su vrlo ambiciozni i za pohvalu je što se konačno razmišlja o širenju i izgradnji novih staza na Kopaoniku. Upitno je da li će se sve ovo realizovati ovog leta i jeseni ali realno je očekivati da se sledeće sezone skija na novom Krčmaru, produženoj stazi 4 i da se postavi demontirani ski lift Ledenice ka Vikend naselju. 

Pogledajte još: