Nove staze na lokaciji Gvozdac u sezoni 2016/2017.
3.8.2015. | 00:22 -> 17.11. | 00:33 | Investicije | KOMENTARI (9)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


JP "Skijališta Srbije" su, pored brojnih potencijalnih investicija u ski centre, planirala izgradnju novih staza na lokaciji Gvozdac. Nove staze bi pratile novoizgrađenu isklopivu šestosednu žičaru, a kod resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je aplicirano za sredstva neophodna za njihovu izgradnju. Ugovorena je izrada tehničke dokumentacije i u toku je njena priprema i postupak pribavljanja dozvola, kako bi se stekli uslovi da se pristupi izgradnji.
 
Krajem prošle godine, od strane Zavoda za zaštitu prirode, izdato je Rešenje o lokacijskoj dozvoli za ski staze Gvozdac 19c i 19d. Tokom prve faze realizacije, produžena je postojeća ski staza do polaza šestosedne žicare kako bi se novoizgrađena žičara nesmetano koristila.
 
Tekuće godine, Skijališta su aplicirala za sredstva kod resornog Ministarstva kojom bi se realizovala i druga faza ovog plana. Krajem septembra meseca dobijen je izveštaj od Republičke revizione komisije za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije i u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.
 
Druga faza podrazumeva prosecanje dve nove staze 19c i 19d ukupne dužine oko 2.5 km. Staze će se nalaziti na potezu između vrha Vučak odnosno izlazne stanice ski lifta Karaman i postojeće šestosedne žičare Gvozdac. Sam master plan je delimično modifikovan što se i vidi iz priloženih fotografija. Prvih stotinak metara obe staze idu istom trasom, a zatim se račvaju na levi deo 19d, koji je trasiran paralelno sa off piste stazom "Lavina", dok desni deo trase 19c prolazi ispod šestoseda i uliva se u postojeću stazu 19 za koju je predviđeno proširenje celom dužinom.
 
Staze su kategorisane kao crne/teške i učiniće Kopaonik dodatno primamljivim naprednim skijašima. Izgradnjom novih staza nastavlja se sa pozitivnim trendom da se uz nove žičare, daleko većeg kapaciteta, prosecaju nove staze i time omogući komfornije i bezbednije skijanje.
 
Prosecanjem ovih staza ali drugih koje su planirane master planom uz Gvozdac i Ledenice, sva je prilika da ćemo dobiti jedno "zasebno" skijalište za napredne skijaše sa ukupno 7 staza. Nešto slično već imamo na lokaciji Gobelja gde jedna žičara pokriva čak 6 staza.
 
Iako smo se svi nadali, uključujući i Skijlaišta Srbije, da ćemo možda i ove ski sezone skijati na novim stazama to se ipak neće desiti. Zbog kompleksnosti projekta, finansiranja i birokratije moraćemo da sačekamo sledeću 2016/2017. sezonu skijanja na Kopaoniku.
 
Na žalost, sa Zavodom za zaštitu prirode još uvek nije usaglašeno izvođenje radova na novim stazama 6b, 6c, 7b, 7c, 20c, kao i za ski staze uz novu šestosednu žičaru Krčmar 21b, 21c, 21d, 21e, 21f za koje su Skijališta dobila negativan odgovor.
 
Da podsetimo da je za prosecanje novih staza na bilo kojoj lokaciji potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase.
 
Pogledajte još:
 
 
(Prva fotografija na kojoj je google mapa lokacije Gvozdac je modifikovan master plan i predviđeno rešenje izgradnje, dok prva fotografija ispod vesti predstavlja rešenje iz master plana)