Novine na skijalištu Kopaonik u sezoni 2017/2018.
9.8.2017. | 23:26 -> 23.8. | 23:38 | Investicije | KOMENTARI (11)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Već treću godinu za redom nema kapitalnih investicija u Ski centru Kopaonik. Međutim to ne znači da nema manjih ulaganja u skijalište Kopaonik koja doprinose podizanju kvaliteta usluga JP "Skijališta Srbije". Radi se na proširenju sistema za veštački sneg, nabavljena je nova specijalizovana mašina za uređene staza, vrši se drenaža terena i popunjavanje dekompresija, avantura park je u završnoj fazi gradnje, a grade se i dva nova ski kafića...

U sezoni 2014/15. pušten je u rad novi isklopivi šestosed Gvozdac sa haubama i grejačima sedišta. Zajedno sa novom žičarom postojeća staza je produžena nekoliko stotina metara. Već instalirano veštačko osnežavanje nije bilo dovoljno da se pokrije i novi deo staze, te skijališta za ovu sezonu izvode radove na sistemu za veštački sneg. Između početne stanice nekadašnjeg sidra Gvozdac i nove početne stanice šestoseda postavljaju se 4 nove "žirafe" i jedna kombinovana šahta. To je sasvim dovoljno da se novi deo staze, koji je na niskoj nadmorskoj visini kvalitetno pokrije veštačkim osnežavanjem. 

Na stazi Pančićev vrh 4b, ispod stare među stanice, postavljene su nove cevi kojima se vrši drenaža terena, a sama dekompresija se popunjava materijalom te se podiže njen nivo. Time će se praktično zaravniti taj deo staze i eliminisati problematična uzbrdica za skijaše i bordere. Na potezu između Pajinog presla i staze 6a - crvena Duboka se takođe deponovanjem materijala podiže nivo terena. Na isti način se podiže i "špura" na Marinim vodama, na mestu gde je dolazilo do podizanja skijaša usled sile koju proizvodi žičara. Nakon korekcija svi delovi staza će biti zatravljeni.

Skijališta su nabavila i novu kombinovanu mašinu za održavanje staza. Ovaj rovokopač sadrži razne specijalizovane dodatke za čišćenje staza, uklanjanje niskog rastinja, otklanjanje i lom kamena itd. Njenom upotrebom tokom letnjeg perioda omogućiće se što kvalitetnije skijanje na tankom snežnom pokrivaču. Uporedo sa sređivanjem svih staza pomenutom mašinom, na nekoliko desetina mesta vrši se i drenaža skijališta. 

Avantura park je u završnoj fazi gradnje i njegovo puštanje u rad očekuje se u drugoj polovini avgusta meseca. Odmah nakon otvaranja parka kreće se i sa izgradnjom teretane na otvorenom.

Ove sezone skijaši i borderi će imati priliku da se osveže u dva nova ski kafića na Kopaoniku. Jedan se gradi na samom vrhu planine na Suvom rudištu, dok je drugi lociran na vezi Pajino preslo - crvena Duboka.

Gradnja planirane garaže sa 300 mesta za parkiranje još uvek nije počela zbog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, kojim se predviđa izgradnja novog kružnog toka kod JAT apartmana. Nakon toga, najverovatnije će biti otklonjeni svi birokratski problemi i startovaće se sa izgradnjom.
 
Raspisana je javna nabavka za radove na osvetljavanju staze Karaman greben te će Kopaonik dobiti drugu osvetljenu stazu. Za sada nema naznaka kada će se i da li će se vršiti proširenje i izgradnja novih staza na lokaciji Gvozdac i Krčmar. 

Pogledajte još: