Dva snažna ciklona donose snežne padavine u višim predelima zapadnog i centralnog Balkana

29.1.2015. | 20:23 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (13)
Dinaridi, koji u velikoj meri oskudevaju sa snegom, dobiće obilne snežne padavine. Dva izuzetno snažna ciklona formoraće se na Jadranu, jedan u petak ujutru, a drugi u noći između subote i nedelje. Cikloni će biti veoma snažni sa pritiskom u centru i ispod 980mb što je veoma retko za naše krajeve. Zato i ne čudi što će već do sutra uveče delovi Bosne i Crne Gore dobiti i do metar novog snega!

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, kada vlaga i padavine dolaze na Dinaride, do Kopaonika stiže dosta manji deo ali će i Kopaonik po svemu sudeći "odlično" proći. Duvaće olujan vetar sa juga i jugoistoka sa udarima i preko 25m/s, a biće uslova i za sneg sa grmljavinom. Količinu padavina najavljenih za petak je veoma teško odrediti jer će to biti i delom konvektivne padavine. Peokletije će imati ogromne snežne padavina ali šta će na kraju od padavina stići do Kopaonika je nemoguće odrediti.

Snežne padavine u noći između subote i nedelje su daleko jasnije. Nema sumnje da će biti makar 20 do 25 cm snega. Centar ciklona će preći upravo preko Kopaonika, sa pritiskom (na nivou mora) islod 980 mb! Tokom dana u nedelju doćiće do prolaznog prestanka padavina, a ponedeljak i utorak donose zahlađenje i nastavak uslova za povremene snežne padavine uz skretanje vetra na severoistočni i istočni.

Za infoKOP Ivan Nikolendžić - KimiVB