Zahlađenje, temperature oko proseka uz povremeni sneg (VIDEO)
12.3.2024. | 12:48 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Snažni ciklon sa Atlantika, koji se preko Biskaja probija ka Sredozemlju kasnije se odseca prema našim krajevima, odnosno Balkanu, dok se dominantna ciklonska trasa na okeanu ponovo uspostavlja severnije preko Islanda i Skandinavije. Ozbiljna hladnoća se drži dalekog severoistoka Evrope, dok se iznad većeg dela kontinenta nakon epizode jugovine za vikend očekuje osveženje ali uz temperature tek oko proseka za ovo doba godine.

Na Kopaoniku danas tipična jugovina, puno oblaka i magle u višim zonama planine. Duvaće umeren do jak južni i jugozapadni vetar. Relativna vlažnost visoka. Maksimalna temperatura 3 stepena.

U ponedeljak u prvom delu dana slično vreme, uz još izraženiji južni i jugoistočni vetar. U popodnevnima časovima očekuje se intenzivniji frontalni nalet padavina, uz okretanje vetra na zapadni i jugozapadni. Isprva se očekuje kiša, koja bi prešla u susnežicu i mokar sneg. Moguća je i grmljavina. Ozbiljnija akumulacija snega se očekuje iznad 1850m.  Relativna vlažnost visoka. Maksimalna temperatura pred nailazak padavina do 3 stepena, zatim u padu do nule. Uveče smirivanje padavina.
 
 

U utorak dosta oblaka, promenjivo i nestabilno. U prvom delu dana uglavnom suvo, dok se zatim očekuju naleti pljuskova krupe i snega.  Moguća je i grmljavina. U prvom delu dana vetar slab, promenjiv, dok će zatim skretati na severozapadni i biće u pojačanju tokom večeri i noći. Relativna vlažnost povišena. Maksimalna temperatura 1 stepen.

U sredu oblačno, povremeno sa snegom pogotovo sredinom dana i popodne. Duvaće slab do umeren severozapadnjak. Relativna vlažnost povišena. Maksimalna temperatura do nule.

U četvrtak slično vreme, dosta oblaka uz povremen sneg i slab do umeren severozapadni vetar. Relativna vlažnost povišena. Maksimalna temperatura -1 stepen.

Što se tiče snega i snežnih padavina, važno je reći da će maltene u svim danima (pogotovo sutra) nadmorska visina imati vrlo važnu ulogu u akumulaciji snega. Dok će u samom naselju nekakve akumulacije biti tek krajem perioda, najviše zone imaće akumulaciju svo vreme, ali će se do srede i tamo otapati usled visoke vlage i blage pozitive. Same količine su još uvek vrlo upitne po modelima.

U nastavku možete videti dva ubrzana snimka sa Kopaonika koji traju nešto manje od 10 dana (od 1.3. do 9.3.2024. godine), kao i naš YouTube uživo video stream.

 
 
 
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB