Intervju: Andreja Lazović, ski škola Snow Stars Team
18.2.2013. | 08:46 -> 20.2. | 21:30 | Intervju | KOMENTARI (6)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Andreja Lazović, rođen 1971. god u Beogradu, već sa tri godine počinje da skija na Kopaoniku. Diplomira na Fakultetu sporta i fizičkog vasipitanja u Beogradu na temi "Racionalizacija metodskog postupka obuke početnika u alpskom skijanju". Potom postaje profesor fizičke kulture i licencirani učitelj skijanja. Učestvovao je kao stručni saradnik i autor teksta u DVD projektu Ski Demo Tima Srbije "Srpska škola skijanja". Instruktorskim poslom se bavi od 1995. godine. Trenutno je zaposlen na mestu direktora Ski škole Snow Stars Team na Kopaoniku.

Koliko je vremena potrebno da skijaš prosečne motorike nauči osnove skijaške tehnike?

U toku jednog boravka na planini, recimo da je to  period od 5 do 6 dana, dovoljno je vremena da  skijaš početnik  savlada osnovni nivo i postane samostalan prilikom korišćenja staza blagog i umerenog nagiba. Takođe, za ovih nekoliko dana početnici će naučiti da bezbedno koriste ski liftove i žičare. To naravno, ne znači da je ovim  proces učenja skijanja završen. Potrebno je još par sezona (2-3 dolaska na na planinu) da bi početnici savladali većinu elemenata tehnike potrebnih za kvalitetno rekreativno skijanje.

Da li je tačna tvrdnja da kada se nešto jednom pogrešno nauči, kasnije ne može da se ispravi?

Veliki broj rekreativaca u skijanju i drugim sportovima veruje u ovu tvrdnju. To nije tačno! Svaka psihomotorička navika podložna je promeni ako se na njoj aktivno radi. To znači da je moguće prevežbati pogrešno usvojene elemente tehnike. Stvar je u tome što su ljudi obično nestrpljivi ili na neadekvaten način pristupaju problemu. Kod ispravljanja grešaka, kao i kod učenja novih elemenata tehnike važi pravilo da se to radi u olakšanim uslovima (kao šti su blaga padina, umerena brzina kretanja…) ili da se čak neki element izdvoji iz celine i samo on uvežba.

Prevežbavanje, kao i učenje ima sprcifične faze kroz koje prolazi. Sve dok deo tehnike koji se ispravlja ne bude, kao posledica velikog broja ponavljanja na ispravan način, došao u stabilnu fazu greška će se ispoljavati svaki put kada se skijaš bude našao u zahtevnijim uslovima.

Sa koliko godina starosti je najbolje dati dete u ski školu?

Deca već u uzrastu između tri i četiri godine mogu da krenu u  školu skijanja. Međutim, kod njih postoje velike individualne razlike u motivaciji, istrajnosti, nivou razvoja motorike, stepenu socijalizacije... U skladu sa tim treba definisati i cilj obuke. Prevelike ambicije često mogu da izazovu loš efekat. Deca ovog uzrasta u proseku bi trebalo da nauče da zauzmu korektan skijaški stav, kontrolišu brzinu, promene pravac kretanja i što je možda najvažnije, razviju pozitivne emocije prema skijanju.

Kako bi trebalo da izgleda dobra škola skijanja?

Savremena ski škola bi trebalo da u programskom, kadrovskom i logističkom smislu može da odgovori potrebama najšire skijaške populacije. To znači da u svojoj ponudi treba da ima program koji pokriva prostor od početničkih elemenata, preko srednjeg i naprednog nivoa do osnova takmičarske tehnike. Program bi trebalo da bude prilagođen uzrastu  polaznika.

Početnicima za njihove prve korake, škola bi trebalo da obezbedi posebno obeleženie poligone prilagođene njihovim potrebama i mogućnostima. Kako bi njamlađima prva skijaška iskustva ostala u što lepšem sećanju, ski škola bi trebalo da im ponudi i propratne sadržaje kao što su trka polaznika, dodela diploma, itd. Angažovani instruktori bi trebalo da budu edukovani i kompetentni da aktivno upravljaju realizacijom programskih sadržaja.

I naravno, da bi ponuđeni sadržaji bili lako dostupni turistima, jedan funkcionalan sistem ove vrste mora da poseduje dobro organizovan informativni i buking servis.

Koji oblici nastave postoje i sta su prednosti ili nedostaci kojeg oblika?

Ski škole u svojoj ponudi imaju individividualni i grupni oblik nastave.

Individualna  nastava podrazumeva rad sa malim brojem polaznika, obično je taj broj od jedan do tri. Prednost individualne nastave je velika dinamika rada i mogućnost prilagođavanja programskih i metodskih celina trenutnom nivou znanja i brzini napredovanja pojedinca.

Grupnu nastavu karakteriše prisustvo većeg broja polaznika na času što uslovljava sporije prelaženje predviđenog nastavnog programa. Međutim, dobra atmosfera pri radu u grupi i prihvatljivija cena čine ovaj oblik nastave izuzetno popularnim.

Koji je najbolji način da se fizički pripremimo za skijanje?

Najbolja priprema jeste aktivan stil života i rekreativno bavljenje sportom tokom cele godine. Ipak, veliki je broj osoba koje ne upražnjavaju kontinuiranu fizičku aktivnost. Oni bi trebalo da sa pripremama počnu najmanje mesec dana (što podrazumeva 12 do 15 treninga) pre polaska na skijanje.

Treninzi bi trebalo da sadrže u početku brzo hodanje ili lagano trčanje, ili naizmenično kombinovanje hodanja i trčanja. Ako vremenski uslovi ne dozvoljavaju boravak napolju, sličan režim rada može da se realizuje na pokretnoj traci ili sobnom biciklu. Od vežbi koje angazuju zglobove i mišiće nogu korisne bi bile različite vrste čučnjeva sa većim ili manjim razmakom između stopala, polu-čučanj, iskorak, sunožni poskoci napred nazad i u stranu, poskoci s noge na nogu, poskoci iz čučnja, itd. Takođe, potrebno je posvetiti pažnju tonizirajucim vežbama za mišiće trbuha i leđa. S vremenom bi trebalo da se postepeno povećava intenzitet opterećenja i broj ponavljanja vežbi. Najbolji način doziranja opterećenja za populaciju o kojoj je rec jeste subjektivni doživljaj blagog (nikako velikog) umora angažovanih mišićnih grupa na kraju treninga.

Vase generalno mišljenje o Kopaoniku?

Kopaonik, kao skijaški centar, ima svoje mesto u regionalnoj turističkoj ponudi. Jedan od  kvaliteta ovog centra je to što je pogodan za porodično skijanje. Veliki broj lakih i umerenih, tzv. plavih staza pruža mogućnost roditeljima da sa decom, već nakon osnovnih kurseva skijanja koriste značajan deo skijališta.

Takođe, ovakva konfiguracija terena pruža dobre uslove za obuku skijanja i rad ski škola. Blizina smeštajnih kapaciteta i ski staza samo upotpunjuje ovu jedinstvenu ponudu.

Šta biste za kraj poručili čitaocima infoKOP sajta?

Savet i ujedno i apel svim osobama na skijalištima od apsolutnih početnika do iskusnih naprednih skijaša je da izbor staza, način i brzinu kretanja prilagode sopstvenim mogucnostima,  broju skijaša na terenu, kvalitetu snežne podloge i vremenskim prilikama kako bi užitak koji ovaj sport pruža bio potpun, a rizik od neželjenih situacija ili povreda sveden na minimum!!!

Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali Andreji Lazoviću, direktoru Ski škole Snow Stars Team na Kopaoniku na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

Ski škola Snow Stars Team je odlučila da pokloni jednom čitaocu sajta infoKOP 6 časova individualne nastave za bilo koji nivo skijaškog zanja. Pratitie infoKOP jer ćete uskoro saznati o načinu dodele poklona.