InfoKOP Intervju sa odlazećim vršiocem dužnosti direktora JP "Skijališta Srbije"
20.8.2016. | 10:42 -> 10:45 | Intervju | KOMENTARI (7)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Odlukom Vlade Republike Srbije od 18.8.2016. godine, vršilac dužnosti direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić razrešen je dužnosti. Pitanje opravdanosti njegove smene je za neke više državne instance, ali ono što ostaje i o čemu će posvedočiti svaki turista koji je posetio neku od srpskih planinskih lepotica jeste bogata ponuda, uređeni sistem i dobri poslovni rezultati, izjavio je za infoKOP Ljevanić. Nakon više od pet godina Skijališta će dobiti novog vršioca dužnosti koji će biti na toj funkciji sve dok je ne sprovede najavljeni javni konkurs za izbor novog direktora. U nastavku teksta pročitajte kratak intervju sa odlazećim direktorom JP "Skijališta Srbije".

Kada govorimo o jednom javnom preduzeću uvek postoje priče poput stranačkih kadrova, visokih plata, nerada, ali i ogromnih troškova koje to preduzeće pravi na račun države. Kakva je situacija bila u "Skijalištima Srbije" za vreme vašeg mandata?

Moram da priznam da nije bilo lako, jer smo morali da pravimo krupne rezove, bez kompromisa. U proteklom periodu od 5 godina ostvarili smo uštede od 285 miliona dinara. Racionalnom poslovnom politikom i restriktivnim upravljanjem, preduzeće je ostvarilo maksimalne uštede, koje nisu uticale na rad i poslovanje. Ovakva seča troškova usledila je nakon napravljenih konkretnih rezova, kada su optimizacijom poslovanja smanjene sve kategorije troškova i efikasnije se pristupilo trošenju postojećih resursa. Mi smo prvo i jedino preduzeće koje je u julu 2012. godine, samoinicijativno umanjilo zarade u proseku za oko 18 odsto, a u periodu od 2012. godine do danas smanjili smo broj stalno zaposlenih za petnaest. Pored ovoga, drastične mere štednje odnosile su se na smanjenje potrošnje goriva, prelazak na povoljnije operatere, promene tipa ski karata, ali i na suštinske promene u poslovanju. Smatram da sam ovakvim novim pristupom i odgovornim upravljanjem preduzećem uspeo da preduzeće ostvari ciljane i pri tom maksimalne uštede, a ujedno smo unapredili efikasnost poslovanja, s obzirom da je za nama jedna od najuspešnijih zimskih sezona ikada.

Kada pričamo o prihodima, hvalili ste se da je 2015/16 bila sezona rekorda?

Kada kažem da smo oborili sve rekorde, mislim na finansijski prihod, ali i na veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnja zimska sezona zabeležila je povećanje broja stranih i domaćih gostiju na planinama za 40 odsto u odnosu na prethodnu. Morate da priznate da je to izuzetna brojka, s obzirom da do pre neku godinu se nije znalo da Srbija ima skijališta. Što se finansijkog dela tiče, ovo preduzeće je za 5 meseci rada ski centra Kopaonik ostvarilo promet od 805 miliona dinara, što je za 15 posto više u odnosu na prethodnu sezonu. Odlični poslovni rezultati doprineli su tome da je neto dobit za 2015. godinu koja će biti uplaćena u budžet republike Srbije 9 puta veća od procenjene. Skijališta Srbije će u državnu kasu uplatiti 27 miliona dinara.

Država je kroz Skijališta Srbije dala puno novca u razvoj turizma. Međutim, klimatski uslovi su iz godine u godinu nepredvidivi, a opet u Srbiji se skijalo bez prekida svake godine. Na koje načine ste dolazili do najboljih rešenja za ski centar Kopaonik?

Nema nikakve magije, već je to mudro i racionalno ulaganje u budućnost, a to je veštački sneg. Februar mesec na planini obeležila je najmanja količina prirodnog snega, a ski-centar Kopaonik radio je bez prestanka zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje. Upravo zahvaljujući Skijalištima Srbije, koja su velikom stručnošću i organizovanošću uspela da održe kvalitet staza sve vreme, kompletna turistička privreda radila je nesmetano. Privreda celog jednog regiona opstala je zahvaljujući više nego opravdanoj odluci o investiranju u sisteme za veštački sneg. Ski-centar koji je radio bez prekida omogućio je rad hotelijerima, ugostiteljima, ski školama, lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama, i na taj način sačuvano je više hiljada radnih mesta na planini. Samim tim, znajući da ne zavisimo u punoj meri od prirodnog snega, brojni investitori su se odlučili da ulažu u Kopaonik i samim tim razvijaju domaću turističku ponudu. 

Puno toga je urađeno, svedoci smo potpunog promena izgleda i imidža Kopaonika, na šta ste posebno ponosni za vašeg mandata u Skijalištima Srbije?

Pre svega sam ponosan na pune staze i porast broja skijaša, na to što sam svojim idejama i predanim radom doprineo da se Kopaonik vrati na skijašku mapu Evrope i da letnja sezona na planinama zaživi. Puno toga je za prethodnih pet godina urađeno, izgradili smo dve najmodernije žičare na Krčmaru i Gvozdcu, proširili smo i produžili ski staze, na Kopaoniku i Zlatiboru postavili tri nove pokretne trake,  dva boba na šinama, zip lajn, tjubing staze, zatim izgradili 27 km staze za planinski biciklizam, dečja igrališta, avantura park, mini golf, trim stazu, teretanu na otvorenom…. Mnogo toga što je doprinelo da poseta iz godine u godinu raste. Ovog leta je Kopaonik pun kao u sred skijaške sezone, što je zaista ogroman uspeh. Kada pogledate statistiku, videćete da su Kopaonik i Zlatibor posle Beograda, najposećenije destinacije u Srbiji. Stranci se rado odlučuju za srpske planine, jer je to naš najveći turistički potencijal. Odlična organizovanost i prepoznatljivost su najbolja preporuka. U trenutku kada sam preuzeo vođenje preduzeća, ono je ostvarivalo gubitak, dok poslednjih nekoliko godina beleži konstantan dobitak koji iz godine u godinu uplaćuje u budžet Republike Srbije u sve većem iznosu.

Sada su pred vama novi izazovi?


Spreman sam da svoje znanje i iskustvo prenesem dalje, možda u nekoj drugoj oblasti. Da je moj rad u Skijalištima bio za svaku pohvalu svakako govori i odluka Nadzornog odbora kojom su predložili da se nagradim za trud i zaljaganje u poslu, čim se steknu zakonski uslovi za to. Trudiću se da tako bude i u buduće. Svakako bih želeo da se zahvalim ljudima koji su u meni prepoznali potencijal i kvalitet da punih pet godina vodim jednu ovakvu firmu, ali i mom timu koji je bio veliki oslonac, pokretač ali i konstruktivni kritičar. Mislim da smo uradili dobar posao do sada, a nasledniku želim da nastavi sa unapređenjem domaćeg turizma i da Srbija postane skijaška nacija.

Ovom prilikom redakcija portala infoKOP želi da se zahvali Dejanu Ljevnaiću na uspešnoj dugogodišnoj saradnji i da mu poželi puno sreće u budućnosti kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

Pogledajte još: