JP "Skijališta Srbije" odgovorila na InfoKOP inicijativu za nove staze na Kopaoniku
27.11.2012. | 00:17 -> 22.8.2014. | 03:37 | Investicije | KOMENTARI (40)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


JP "Skijališta Srbije" su zvanično dostavila odgovor redakciji infoKOP sajta u vezi naše inicijative za nove staze na Kopaoniku. Da podsetimo sajt infoKOP je pokrenuo inicijativu za prosecanje 12 novih staza po master planu, a za koje nije potrebna izgradnja novih instalacija odnosno žičara. U nastavku vesti u celosti prenosimo odgovor JP "Skijališta Srbije".

"Skijališta Srbije svake godine rade na unapređenju i modernizaciji ski centra Kopaonik, pa tako iz sezone u sezonu ovo skijalište obraduje svoje verne posetioce nekom novinom. Kako slušamo potrebe skijaša, bordera i ljubitelja Kopaonika, pozitivno smo reagovali na inicijativu i odmah prionuli na posao. Svesni smo činjenice da procedura u Srbiji ima mnogo i da sve to dugo traje.

Zavod za zastitu prirode dao nam je pozitivan odgovor, odnosno Rešenje o uslovima za proširenje ski staza 4b, 7 i 7a i to je investicija koja ce biti realizovana za ovu sezonu.
 
Takođe, izdato je Rešenje o lokacijskoj dozvoli za ski staze Gvozdac, 19c i 19d. Trenutno je u pripremi realizacija prve faze – produžetak postojeće ski staze do polaza šestosedne žicare kojom je zamenjen postojeći ski lift na ovoj lokaciji.
 
Na žalost, još uvek nije usaglašeno sa Zavodom za zaštitu prirode izvođenje radova na novim stazama 6b, 6c, 7b, 7c, 20c, kao i za ski staze 21b, 21c, 21d , 21e, 21f za koje smo dobili negativan odgovor.
 
Skijališta Srbije će nastaviti sa daljom uspešnom realizacijom planova i investiranjem u ski centar Kopaonik kako bi ovo skijaličte bilo još bolje i naprednije."
 
JP "Skijališta Srbije"  

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo JP "Skijalištima Srbije" što osluškuju potrebe skijaša i bordera ali i svim posetiocima sajta infoKOP koji konstruktivnim predlozima daju svoj doprinos da Kopaonik bude sve bolji i bolji turistički centar. Nadajmo se da će i svi drugi turistički subjekti na Kopaoniku pratiti ovaj pozitivan trend. Redakcija infoKOP sajta je tu da pokuša da kanališe želje i mogućnosti i napravi što bolju sponu izneđu turista i turističkih subjekta na Kopaoniku.

Da podsetimo, na sastanku Operativnog tima za Kopaonik, novembra 2012. godine u Hotelu "Angella" predstavnici infoKOP sajta su tokom otvorene rasprave izneli konkretane predloge za prosecanje 12 novih ski staza po postojećem master planu, ukupne dužime 8km, koje ne zahtevaju pravljenje novih instalacija. Nažalost prošlo je blizu dve godine ali novih staza još uvek nema pa nam je želja da ponovo oživimo ovu inicijativu.

Staze koje je moguće proseći bez izgradnje novih žičara su:

1. Staza 6b - između Crne i Crvene duboke, dužine oko 700m,
2. Staza 6c - od Crne duboke ispod međustanice do polaza Duboke 1, dužine oko 600m, potreban tabač sa vitlom
3. Staza 7b - dužine oko 400m,
4. Staza 7c - dužine oko 200m,
5. Staza 19g - dužine oko 900m, potreban tabač sa vitlom (pošto više ne postoji stari lift nije potrebna prepravka da se ne seče trasa)
6. Staza 19c - dužine oko 1200m, potreban tabač sa vitlom,
7. Staza 20c - dužine oko 1200m, potrebni građevinski radovi, potreban tabač sa vitlom,
8. Staza 21b - jedan deo se koristi i to je vezni put od Krčmara do Duboke 1, dužine oko 200m,
9. Staza 21c - dužine oko 400m, potreban tabač sa vitlom,
10. Staza 21d - dužine oko 200m,
11. Staza 21e - dužine oko 900m, potreban tabač sa vitlom i
12. Staza 21f - dužine oko 900m, potreban tabač sa vitlom.

Za prosecanje svih navedenih staza potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase. Obzirom da su sastanku prisustvovali i predstavnici NP Kopaonik i JP "Skijališta Srbije" obe strane su se složile da nema nikakvih prepreka da se ovaj deo Master plana realizuje.
Pogledajte i kompletan master plan >>>