Dani borovnice 2021. (PROGRAM)
27.7.2021. | 11:49 | Press | KOMENTARI (4)


Kopaonik će od 30. jula do 1. avgusta 2021. godine biti domaćin već tradicionalne manifestacije “Dani borovnice”. Tokom “Dana borovnica” biće izloženi domaći proizvodi od borovnice, a posetioci će moći da učestvuju u brojnim aktivnostima. Samonikla borovnica se prostire na 300 hektara na Kopaoniku, a bere se krajem jula i početkom avgusta. Organizatori manifestacije su: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort.
 
Tokom ovog julskog vikenda posetioci na Kopaoniku imaće priliku da probaju čuvenu kopaoničku borovnicu i ručno izrađene proizvode od borovnice. Tokom manifestacije, tradicionalno će se održati i takmičenje u berbi borovnica, ocenjivanje proizvoda iz domaće radinosti, kao i pešačka tura i panoramska vožnja žičarom za sve ljubitelje prirode. Idealna planinska klima, promotivne cene letnjih aranžmana i bogat kulturno-umetnički program tokom trajanja manifestacije, biće odličan povod da veliki broj gostiju ovaj tropski vikend zamene za odmor i uživanje u prirodi.

Prijatne temperature i veoma dostupne opcije koje se nude za porodični odmor u prirodi privlače sve veći broj turista na srpske planine i predstavljaju idealan izbor za godišnje odmore, ali i za vikend putovanja. Turistima koji se odluče za leto na planini na raspolaganju su panormaske vožnje žičarom, pešačke ture, staze za mountain bike i mountain cart. Takođe, na raspolaganju su i adrenalinske atrakcije poput boba na šinama, zip lajna i tjubing staze.

U nastavku pogledajte ovogodišnji program:

Petak, 30.7.2021. godine:

  • 11-12h - Berba borovnica, takmičenje - lokaciju će odrediti stručne službe NP "Kopaonik"
  • 12-14h - Predavanje na temu "Očuvanje i zaštita borovnica" - prostorije NP "Kopaonik"

Subota, 31.7.2021. godine

  • 10-14h - Pešačka tura "Borovnici u pohode" - polazak sa trga u Konacima
  • 12-14h - Predavanje na temu "Očuvanje i zaštita borovnica" - prostorije NP "Kopaonik"
  • 12-15h - Završetak ocenjivanja takmičarskih štandova
  • 13h - Kulturno-umetnički program

Nedelja, 1.8.2021. godine

  • 10:30h - Izložba gljiva Kopaonika - Mikološko gljivarski savez Srbije  

Napomena: Prodajni štandovi proizvoda od borovnice biće otvoreni svakog dana u vremenu od 10 časova u okviru apartmanskog kompleksa Konaci. Ocenjivaće se prozivodi od borovnica u kategorijama - alkoholna pića, sokovi, slatko i žele, džem i pekmez i najuređeniji štand.

Organizatori: MK Mountain Resort, Nacionalni park Kopaonik, Turistička organizacija Raška, Turistička organizacija opštine Brus.   

Pogledajte još: