Sneg u višim zonama Kopaonika na dan početka letnje sezone
21.6.2018. | 21:44 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon vrlo hladnog perioda krajem marta, odnosno na samom početku kalendarskog proleća, koji je pravi snežni ambijent doneo ne samo nizijama, već i planinama, negde od samog početka aprila zavladali su potpuno drugačiji meteorološki i klimatološki uslovi. Odjednom je, umesto hladnoće, zavladala toplina, koja je u dobrom delu meseca bila klimatološki znatno iznad, pa do ekstremno iznad uobičajenih vrednosti, kako u nizijama, tako i u višim planinama. Stalno prisutno polje niskog pritiska oko Pirineja omogućavalo je kontinuirani dotok toplote sa juga. Sem toplote, taj "izdignuti" afrički greben ka nama je obezbeđivao puno sunčanih i stabilnih dana, bez prisustva bitnije oblačnosti. Samim time, nakon ogromne kiše u martu, u aprilu je zavladala suša, odnosno padavine su bile dosta niže od uobičajenih, kao i broj dana sa padavinama.


Ništa novo nije doneo ni maj mesec. I dalje smo temperaturno bili uvek u zoni toplo/vrlo toplo ili ekstremno toplo. Padavina je bilo nešto više, posebno u drugoj polovini meseca, ali je on takođe u globalu završio sa manjkom padavina u odnosu na prosek.

Mesec jun je krenuo da značajnije popravlja padavinsku sliku, pa su mnogi delovi zemlje u prvoj i drugoj dekadi imali značajnije padavine. Ipak, pozitivno temperaturno odstupanje se itekako nastavilo, pa je i ovaj jun do sada uveliko u kategoriji toplo/veoma toplo.

Ipak, događaj koji će uslediti sada u poslednjoj dekadi, svojim negativnim odstupanjem će srednjak za jun mesec ipak vratiti dosta bliže normali. 
Imamo dizanje azorskog anticiklona na sever i severoistok, ka Britaniji i zapadu Skandinavije. Istovremeno, na istočnom rubu tog anticiklona ciklon iznad Balktika spušta izraženu dolinu sa hladnim frontom ka Alpima i Balkanskom poluostrvu. Ipak, zbog okomitog prodora sa severa, i brzine samog prodora neće doći do formiranja sekundarnog ciklona u oblasti Jadrana, već će sve i kod nas, kao što je rečeno, proteći  u vidu izraženog hladnog fronta. Spomenuti ciklon sa Balktika će advektirati prilično hladnu vazdušnu masu za ovo doba godine, iz oblasti Severnog Mora dalje preko centralne Evrope ka našem području. Zaista se ne viđa često uopšte da na 850-milibarskoj površini (otprilike 1450 mnv) temperatura opadne ispod 5 stepeni pri kraju juna u našim krajevima, što će se desiti u drugom delu noći na subotu i u subotu ujutru.


Sam prelazak hladnog fronta na Kopaoniku očekuje sutra u poslepodnevnim satima. Uz sam front biće vezana i izražena konvekcija, pa će biti i pljuskova sa grmljavinom. A onda, u toku noći i rano ujutu u subotu, još jedan oslabljeni padavinski sistem, koji se nekako poklapa sa  tim najizraženiji padom  temperature će proći sa severozapada, i doneti talas slabih do umerenih padavina. Uz te padavine, i dodatni (završni) dotok hladnijeg vazduha sa severozapada kiša će u višim zonama planine (iznad 1850m nv) preći u susnežicu i sneg, a na samom kraju padavina uslova za susnežicu biće i u samom naselju.

Već u toku prepodneva uslediće prestanak padavina, a zatim i postepeno razvedravanje.

I u narednom periodu zadržaće se vreme sa temperaturom ispod višegodišnjeg proseka, uz promenjivo vreme sa povremenim padavinama od ponedeljka.
U prilogu su karte temperaturnih/padavinskih anomalija za mesec april i maj, kao i anomalija temperature na 850-milibarskoj površini od danas (četvrtak) pa do subote:

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB