Prava zimska sedmica na Kopaoniku (VIDEO)
6.4.2023. | 15:20 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (42)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Sinoptička situacija iznad kontinenta u ovoj sedmici dobija možemo slobodno reći "najzimskiji“ obris, pogotovo za naše predele. Uspostavlja se takozvani omega bloking, odnosno prostrani anticiklon koji se od Azora nastavlja preko čitave istočne obale Atlantika ka Skandinaviji i evropskom delu Rusije. Na njegovom rubu, sa severoistoka ka Evropi pritiče vrlo hladna vazdušna masa. Istovremeno, prisutna je ciklonska aktivnost u Sredozemlju koja se premešta ka Crnom moru. Taj idealni spoj vlage i hladnoće desiće se upravo iznad naših predela pa će i niži krajevi dobiti značajni aprilski sneg, a ne samo planine.

Na Kopaoniku u ponedeljak oblačno sa snegom. Tokom većeg dela dana to će biti sporadične padavine, mahom u vidu kratkotrajnih pljuskova snega. Ozbiljno intenziviranje padavina se očekuje kasnije prema ponoći i dalje kroz noć ka utorku. Vetar umeren, severni, krajem dana u dodatnom jačanju kada će na vrhu planine imati i olujne udare, pa će vladati prava vejavica. Maksimalna temperatura 0 stepeni, od večeri u značajnijem padu.

U utorak takođe oblačno sa snegom, intenzivnijim još u ranim jutarnjim satima dok će kasnije slabiti. Vetar jak, severni i severozapadni. Biće veoma hladno, maksimalna temperatura -8 stepeni.

U sredu dosta oblačnosti, uz tek povremeno provejavanje snega. Prema kraju dana ukazaće se i vrlo malo Sunca. Vetar i slabljenju. biće slab do umeren, severozapadni. Maksimalna temperatura -6 stepeni.

U četvrtak jutro veoma hladno, danju umereno do pretežno oblačno, ali uz sunčane periode. Vetar slab do umeren, zapadni i severozapadni. Maksimalna temperatura -4 stepena.

U petak slično, takođe će jutro biti ledeno sa jakim mrazom, dok će toku dana biti umereno oblačno uz dosta sunčanih perioda. Vetar slab, zapadni. Maksimalna temperatura -2 stepena.

Što se tiče snežnih padavina, one će svakako biti značajnije i očekuje se da padne 35 do 36 cm novog snega.

Nakon 128 dana skijanja, 17. aprila 2023. godine, završava se ski sezona na Kopaoniku. Od petka do nedelje, u ski centru Kopaonik će raditi sledeći ski liftovi i žičare: Malo jezero, Krst, Pančićev vrh, Karaman greben, Mali karaman, Duboka 1, Mašinac i traka u ski vrtiću. U funkciji će biti staze označene sa: 2, 3, 3a, 4, 4a, 4b, 4c, 4d, 4e, 6, 6a, 7, 7a, 7b, 7c, 8 i 22. Noćno skijanje neće biti u funkciji.

Od 10. aprila u funkciji će biti Pančićev vrh, Karaman greben i Duboka 1 kao i pripadajuće staze 4, 4a, 4b, 4c, 4d, 4e, 6, 6a, 6c, 7, 7a i 7c. Radno vreme ski centra će biti od 8:30 do 15:30 časova.

Vreme hladnije od proseka, sa zimskim uslovima na planini bi se nastavilo i za vikend kao i tokom dobrog dela sledeće sedmice.

 

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB