Sledi period toplijeg vremena od proseka, dominacija vetrova južnih pravaca
31.1.2017. | 00:04 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (13)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Hladnoća, koja je gotovo čitavog januara dominirala nad našim područjem, konačno se konkretnije povlači sa ovih prostora, odnosno biva potisnuta daleko nazad, ka severoistoku Evrope. Kako smo već na pragu februara, to neće pokvariti statistiku da je ovaj januar jedan od najhladnijih u poslednjih 30 godina. U nastavku članka pročitajte razlog za otopljenje, koje će potrajati bar nedelju dana.

Imamo intenziviranje ciklonske aktivnosti na Atlantiku, ali sa time da se to "razbuktavanje" generiše bliže obalama Evrope. Samim time, kako su ciklonarni centri bliži obalama zapadne Evrope, tako je sve veća oblast dublje u kontinentu Evrope pod njihovim toplim strujanjima u prednjem sektoru ciklona. Upravo iz tog razloga, prava hladnoća će biti primorana da se vrati u oblast evropskog dela Rusije.
 
Sve do kraja nedelje, iznad naših krajeva, posebno u višim oblastima dominiraće vetrovi južnih i  jugozapadnih pravaca u toplom, prednjem sektoru gore spomenutih ciklona. Tako će biti ispunjen uslov da u naše krajeve dospe toplija vazdušna masa iz Sredozemlja.
 
Što se tiče padavina, padavinski sistemi će se premeštati  uglavnom dalje od naših krajeva  do kraja sedmice, što je i bolje, jer bi zbog otopljenja uglavnom donosila kišu, eventualno susnežicu na temperaturama u blagom plusu. Ipak, valja računati na povećanu oblačnost kroz naredni period, u sklopu ruba tih padavinskih sistema (posebno od srede do petka).  Kako se advektira vazdušna masa iz Sredozemlja ka nama, ona je znatno bogatija vodenom parom u odnosu na suv, kontinentalni vazduh koji je jako dugo dominirao iznad nas, pa treba očekivati povišenu relativnu vlažnost vazduha (posebno od srede). Uz prateću povećanu oblačnost, vrlo je verovatna i magla.
 
Što se tiče maksimalnih temperatura, one će imati zajedničku karakteristiku da će svih dana biti u manjoj pozitivi, pri čemu bi najtoplije na Kopaoniku bilo u petak i za vikend. Najhladnije jutro će biti sutra, zbog vedrine tokom predstojeće noći,  dok bi zbog više oblaka, jutra u narednim danima bila toplija, uglavnom tek par stepeni ispod nule. Vetar, kao što je već rečeno, biće južnih i jugozapadnih pravaca, izraženiji u višim oblastima planine.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB