Prognoziraju se značajne snežne padavine, od nedelje ledeno
3.2.2023. | 00:53 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Period pred nama obeležiće prava zimska postavka sistema.  Duž istočnih obala Atlantika i dalje prema Skandinaviji obrazuje se anticiklon, na čijem istočnom rubu se sa severa i severoistoka spušta ledena vazdušna masa preko središnje Evrope ka jugu odnosno Sredozemlju i oblasti Crnog Mora. Ovo će biti prvo pravo intenzivno zahlađenje sa severa i severoistoka u oblasti Balkana, odnosno kod nas ove zime. Iako će reakcija Sredozemlja u vidu ciklogeneze u našoj blizini potpuno izostati, strujanje sa severa preko kontinenta zadržava dovoljno vlage da zbog prisutnog izraženog gradijenta temperature u vertikalnom pravcu u hladnoj masi podari značajne padavine na navetrinama planina.

Na Kopaoniku u petak još rano ujutru provejavanje snega, dok se zatim očekuje delimično raskidanje oblačnosti pa se očekuju i kraći sunčani periodi prepodne i sredinom dana. Vetar umeren, u prvom delu dana severozapadni, zatim u skretanju na zapadni i jugozapadni i u prolaznom slabljenju. Kasnije uveče novo konkretno naoblačenje i početak snežnih padavina. Maksimalna temperatura -4 stepena. U noći na subotu prvi intenzivniji talas snežnih padavina, sa kojima će vetar naglo ojačati, pa će na udare biti vrlo jak.

U subotu ujutru slab sneg ili provejavnaje snega, dok se zatim očekuje zatišje na par sati. Zatim se očekuju talasi intenzivnih pljuskova snega sve do kraja dana. Vetar će biti jak, na udare veoma jak a na vrhovima planine i olujni, severozapadnog pravca u većem delu dana, od uveče u skretanju na severni i severoistočni. Vladaće pravi uslovi planinske vejavice i mećave.  Maksimalna temperatura u toku prepodneva -5 stepeni, zatim u naglom padu.

U nedelju ledeno uz povremen sneg ili pljuskove snega. Vetar će srećom oslabiti malo, ali će i dalje biti umeren do jak, severoistočni. Maksimalna temperatura -13 stepeni.

U ponedeljak dosta oblaka, uz provejavanje snega ali sredinom dana biće i kraćeg perioda sunčanog vremena. Vetar umeren, severoistočni. Maksimalna temperatura -14 stepeni.

U utorak malo do umereno oblačno, uz periode sunčanog vremena. Vetar u slabljenju, severnih pravaca. Maksimalna temperatura -12 stepeni.

Što se tiče snežnih padavina, zbog povoljne severne struje očekuje se značajnije količine na planini, pa će pasti oko 29 do 30 cm novog snega, mada će to biti teško odredivo zbog uslova prave vejavice i mećave.



Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB