U četvrtak u drugom delu dana prvi nešto konkretniji snežni pokrivač ali kratkog daha
1.11.2016. | 22:47 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


U uvodu ovog teksta, može se slobodno reći da je oktobar iza nas većini ostao subjektivno u znaku uglavnom oblačnog i hladnjikavog vremena. Oko toga se ovoga puta slaže i statistika, jer je oktobar na nivou čitave zemlje završio hladniji od razmatranog referentnog perioda koji uzimamo za prosek (1961-1990). I sam Kopaonik se uklapa u tu priču, doduše sa nešto manjim negativnim odstupanjem.

Što se nama bitnih faktora tiče, doneo je nekoliko prodora hladnog vazduha na visini, koji su rezultirali ne samo mrazom, već i prvim ledenim danim (maksimum u toku čitavog dana ispod nule). Bilo je i snežnog pokrivača u dva do tri navrata, ali u samom naselju je bilo samo simbolično snega. Najviše je radovala neka uobičajena postavka sinoptičkih sistema tokom proteklog meseca, koja je generalno bila vrlo povoljna (u pogledu rasporeda hladnoće na severnoj hemisferi) za nas, te nam samo ostaje da se nadamo da će takvo stanje da se održi u predstojećim mesecima, jer bi ono svakako značilo dobru zimu u našim krajevima.

I u naslovu spomenuti četvrtak je naravno plod jedne dobre sinoptičke postavke. Doduše, u pitanju je prodor koji je, ako gledamo za uslove novembra kroz neki prošli period uopšte, prilično čest za Kopaonik. Anticiklon se postavlja između Britanije i Islanda, dok se istovremeno preko Skandinavije i dalje ka jugoistoku izmešta ciklon, te njemu pripadajući frontovi. Sutra ćemo biti u toplom sektoru, koga prati klasična "jugovina" uz postepeno sve više oblačnosti krajem dana. Već u toku večeri i noći do severa zemlje stiže hladni front, a zatim i njemu pripadajuća padavinska oblačnost. Na Kopaoniku će četvrtak do kasnijih popodnevnih sati biti u znaku oblačnog vremena, te uz moguću maglu i slabiju kišu. Nakon toga sledi prolazak fronta, uz vetar u skretanju na severni i nagli pad temperature, sa kojim će kiša odmah preći u sneg, koji će kasnije padati na temperaturi u sigurnom minusu. Očekuje se da će se skupiti 7 do 8cm snega. U drugom delu noći ka petku bi usledio prestanak padavina, te postepeno smanjenje oblačnosti u petak u drugom delu dana. Već od vikenda, usled pozicioniranja jakog ciklona zapadnije od nas, treba očekivati na jačanje južnog vetra, te znatniji porast temperature.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB