Spomen soba Milunke Savić
Graditeljske vrednosti | KOMENTARI (0)


Memorijalna soba Milunke Savić otvorena je 2020. godine u Jošaničkoj Banji. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

Drugi segment su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje. Treći deo postavke predstavlјa izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal. U okviru Memorijalnog kompleksa postavlјene su i dve spomen ploče sa imenima učesnika Balkanskih i Velikog rata iz rodnog kraja Milunke Savić (iz mesnih zajednica Jošanička Banja i Kovači) koji se sa bojnog polјa nisu vratili svojim kućama. 

Kontakt:
Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac, telefon +381 (0)36 736 273

Radno vreme:

od 9h do 16h od ponedeljka do subote

Stručno vođenje grupne posete najaviti dan ranije na tel: +381 64 801 8559 i +381 64 646 5920

Rodna kuća Milunke Savić

Rodna kuća Milunke Savić nalazi se u selu Koprivnica, 7 km udaljena od Jošaničke Banje. Obnovljena je tokom 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na zahtev i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Pored kuće obnovljena je i okućnica (pekara, vajat za drva, salaš). U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka Savić živela u Koprivnici (prva polovina XX veka). Kuća je obnovljena na autentičnoj poziciji na istim temeljima i uz korišćenje adekvatnog materijala od kog su kuće građene u to vreme. Deo programa manifestacije ,,Dani Milunke Savić“, koja je organizovana prvi put u oktobru 2016. godine, održava se ispred njene rodne kuće. Do kuće se može doći makadamskim putem, terenskim vozilom ili pešaka (3 km od glavnog puta Biljanovac – Jošanička Banja).

Kontakt:

Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac, telefon +381 (0)36 736 273