Od ponedeljka nešto toplije i vrlo promenjivo (FOTO & VIDEO)
16.1.2023. | 12:53 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (8)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Sinoptičku situaciju na kontinentu ka kraju sedmice definitivno će obeležiti spuštanje ogromne doline sa severozapada, iz pravca Islanda preko maltene čitave Evrope, izuzev krajnjeg istoka. Vazdušni pritisak biće u naglom padu od drugog dana vikenda. Samim time, vreme će biti veoma dinamično, odnosno nestabilno. S obzirom da vazdušna masa prilazi sa severozapada preko okeana, trpi prilična ublažavanja pa će u početku pravu zimu doneti samo brdsko-planinskim predelima. Što se nas tiče, izuzev krajnjeg zapada Balkana, glavni problem je što će osa te doline biti dosta zapadnije, što automatski nama "podiže" topliji vazduh i naznačuje jaka strujanja sa jugozapada na prednjoj strani.

Pre svega toga, sutra se na Kopaoniku očekuje prolazni talas snega sredinom dana od jedne rubne frontalne zone koja se izmešta glavninom severnije ka Baltiku. Ne očekuju se znatnije padavine, svega par cm. Nakon zatišja ujutru, prepodne se očekuje proboj slabog do umerenog severca. Biće hladnije, maksimalna temperatura -4 stepena.

U nedelju pravo zatišje, ujutru mraz, tokom dana obilje Sunca. Novo naoblačenje tek uveče. Vetar jugozapadni, mahom slab. Maksimalna temperatura do -1 stepen.

Od ponedeljka startuje taj veoma dinamičan period, sa izuzetno niskim pritiskom i velikom frekvencijom jakih ciklona zapadnije od nas. U svemu tome, jako je teško uhvatiti baš precizno vreme svakog talasa padavina, posebno jer će do Kopaonika zbog fena sa Dinarida dospevati samo delići. 

Kroz veći deo dana u ponedeljak bi bilo suvo, oblačno i maglovito. Vetar bi bio umeren do jak, južni i jugozapadni, na Pančicu i sa olujnim udarima. Maksimalna temperature negde oko negativne nule. Kasno uveče ili u noći se očekuju prvi slabiji naleti snega.

U utorak slično vreme, s tim što bi uslova za mokar sneg bilo povremeno tokom većeg dela dana. Magla se neće ni podizati. Vetar jak, ali u daljem jačanju. Uveče i u noći biće veoma jak, na udare i olujni, dok će na Pančicu udari dostizati orkansku jačinu i preko 120km/h. Maksimalna temperatura do pozitivne nule.

U sredu i dalje nenormalan vetar, najjači tokom jutra, dok će popodne tek malo slabiti i skretati na zapad i jugozapad. Najčešće i najjače padavine se očekuju u prvoj polovini dana, pretežno u vidu mokrog snega pa iako se popodne očekuje delimično raskidanje oblačnosti, na samoj planini će se zadržati magla.

Što se tiče tih snežnih padavina, gotovo je nemoguće tačno odrediti koliko će ih na planini biti, jer je gradijent ukupnih padavina gledano od planine ka pograničnom delu sa Crnom Gorom odakle će padavine dolaziti ogroman. Neka prosečna cifra koja se daje do srede popodne jeste 12-13cm snega.

Sudeći po izgledima vremena za još nešto duži period, od sledećeg vikenda bi došlo do zahlađenja i nastavka snežnih padavina.



 
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.
13.1.2023.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB