U narednom periodu značajne snežne padavine i povratak temperatura na zimske vrednosti (FOTO)
10.1.2023. | 16:19 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (12)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Katastrofalni period koji je na planini ovu sezonu pogurao do kategorije najgore ikada se konačno završava. Ponovo sledi izvorno varijacija prodora sa okeana, ali ona prava, sa severozapada koja je bar za planinske predele dobra. Zbog razvoja sekundarnog ciklona na frontu na severu Jadrana, koji će se dalje premeštati na jugoistok očekuju se i značajnije količine padavina. Žestoka hladnoća na istoku Evrope ostaje van našeg domašaja, zbog dominacije strujanja zapadnog kvadranta, ali se kao što je rečeno zbog nešto severnije komponente samog upada prodora očekuje dotok nešto hladnije vazdušne mase koja bi bar u planinama vratila zimske uslove.

Na Kopaoniku danas poslednji totalno stabilni dan, uz sunčano vreme, nisku vlagu i slab jugozapadni vetar maksimum temperature iznosiće 7 stepeni.

U ponedeljak već od ranih jutarnjih sati ozbiljnije naoblačenje sa jugozapada, ali će tokom većeg dela dana ostati suvo. Biće i magle. Vetar južni i jugozapadni, umeren do jak, na udare i vrlo jak pogotovo u višoj zoni skijališta. Maksimalna temperatura 1 stepen. U noćnim satima dalje ka utorku očekuje se prvi talasi padavina, koji će u samom početku biti u obliku mokrog snega.

Dalje u utorak kroz zoru ili oko ranog jutra još jedan nalet snega, sa kojim bi i temperatura ušla u sigurniji minus i pored još uvek preovlađujućeg južnog vetra, koji bi slabio. Zatim bi usledilo prolazno zatišje padavina, uz totalno smirivanje vetra. Novi talas padavina bi krenuo kasnije kroz dan, kada bi i vetar okrenuo na severozapadni, umeren do jak, a temperatura nastavila dublje da klizi u minus. Najkonkretnije padavine bi usledile od večeri dalje ka noćnim satima. Tada će duvati jak, na udare veoma jak severoistočni vetar, koji će na Pančiću na momente biti i olujni, pa se očekuje prava vejavica. Minimalna temperatura biće zabeležena tek kasnije uveče i iznosiće -5 stepeni.

U sredu još ujutru i u delu prepodneva sa snegom, zatim samo provejavanje i totalni prestanak padavina popodne. Duvaće severoistok, najjači tokom jutra dok će zatim postepeno slabiti. Maksimalna temperatura -5 stepeni.

U četvrtak uglavnom dosta oblaka, mada prepodne će se stidljivo ukazati i po neki zrak Sunca. Kasnije konkretizacija oblačnosti pa se uveče očekuje novi talas, doduše slabih snežnih padavina. Vetar slab do umeren, istočni i jugoistočni. Maksimalna temperatura -3 stepena.

U petak takođe dosta oblačnosti, ali samo još ujutru može biti provejavanja snega. Kasnije bi se tokom popodneva ili večeri prolazno ta oblačnost razbila. Vetar slab, severoistočni. Maksimalna temperatura -4 stepena.

Ono što sve najviše zanima je to koliko će se snega skupiti. Od prve promene vremena očekuje akumulirano oko 28 do 29 cm snega, mada će zbog vetra biti dosta neravnomerno raspoređen. Četvrtak bi zatim doneo još nekoliko cm. Dobra stvar je i što će temperature biti povoljne nekoliko dana, pa će i veštačko osnežavanje moći punom parom da bude u funkciji.




Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB