Arktički prodor ledenog vazduha za Božićne praznike, nastavak povremenih snežnih padavina
3.1.2017. | 14:09 -> 14:14 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon današnjeg prolaznog hladnog fronta sa severozapada Evrope, sutra dolazi do kratkotrajne stabilizacije. Sutra u jutarnjim satima će uslediti i razvedravanje, pa će dan proteći uz dosta sunca. Prolazno će ponovo zatopliti, pa će maksimum da se približi nuli, uz aktiviranje vetra jugozapadnih pravaca. Već u noći na četvrtak, novi ciklon sa severa i severoistoka Evrope sa svojim padavinskim sistemom u sklopu hladnog fronta stiže preko centralne Evrope na područje Balkana.

Istovremeno, dolazi do naglog jačanja grebena anticiklona (koji je već prisutan nekoliko dana duž istočnih obala Atlantika, odnosno na krajnjem zapadu Evrope) dalje ka Skandinaviji. To će usloviti da se ogromne količine hladnog vazduha advektiraju iz oblasti evropskog dela Rusije i Finske dalje na jugozapad, prema centralnoj Evropi. Ta ogromna hladnoća, kada se slije bliže nama (odnosno Mediteranu) aktiviraće i ciklon u Egejskom moru u četvrtak uveče, koji će rubno uticati na vreme i u našim krajevima.

Scenario je, što se tiče naših krajeva sledeći. Dakle u noći na četvrtak dolazi do postepenog naoblačenja, a zatim i padavina u sklopu hladnog fronta gore spomenutog ciklona. Dunuće ponovo pojačan vetar sa severa, uz zahlađenje. Sneg bi na Kopaoniku nastavio da pada dobar deo dana u četvrtak, uglavnom slabim do umerenim intenzitetom. Sasvim je realno da bi napadalo 13-14cm do kraja dana.

Zatim, od noći između četvrtka i petka, pa sve do subote uveče bićemo na rubu padavinskog sistema oformljenog ciklona u Egejskom moru, koji će i dalje donositi povremene slabije snežne padavine. Ipak, ne očekuje se bitnija količina kroz sav taj razvučen period (9-10cm). Taj ciklon će uvlačiti ogromne količine hladnog vazduha koji je dospeo do centralnih delova Evrope dalje ka jugu. Očekuje se pravi arktički prodor hladnoće, temperatura će padati i padati, da bi između petka i subote opadala do čak -21 stepen na visini od 850mb (približno 1500m).

Tu hladnoću u petak i subotu pratiće na udare i jak severni vetar. Dakle, sasvim je realno da će u petak i subotu, čak i kroz najtopliji deo dana temperatura biti blizu -20 stepeni, što je ekstremna hladnoća! U nedelju i dalje veoma hladno, ali ipak nešto toplije. I dalje će biti oblačno, uz povremeno provejavanje snega. Krajem dana bi došlo do razvedravanja. Maksimum bi iznosio oko -15 stepeni. U ponedeljak bi već polako pristizao topli front, uz naoblačenje, te pripadajući padavinski sistem, koji bi doveo do "popuštanja ledare", te novih slabijih snežnih padavina.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB